Over de Yamaha Tyros 5

De Yamaha Tyros 5 is een feit! Op 11 november 2013 lanceert Yamaha de opvolger van de Tyros 4. Wereldwijd is gespeculeerd over het nieuwe keyboard van Yamaha. Eindelijk is het vijfde keyboard in de Tyros-lijn beschikbaar voor u en ons als Tyros enthousiastelingen!

Kenmerken

Kenmerken Tyros 5 - 61 én 76 toetsen

Al een aantal jaren is het onderwerp van discussie; het aantal toetsen van de Yamaha Tyros. De Tyros 5 komt daarom nu niet alleen in een 61 toetsen variant, wat ondertussen een traditie is geworden. Ook staat er een 76 toetsen uitvoering voor u klaar. Zo krijgt u nog meer speelmogelijkheden!

Tyros 5 XL en XXL

Net zoals bij de Tyros 4 komt de Tyros 5 ook in een XL en XXL uitvoering.

 • Tyros 5 XL 61 - Keyboard met 61 toetsen inclusief originele Tyros speakerset
 • Tyros 5 XXL 61 - Keyboard met 61 toetsen inclusief originele Tyros speakerset en standaard
 • Tyros 5 XL 76 - Keyboard met 76 toetsen inclusief originele Tyros speakerset
 • Tyros 5 XXL 76 - Keyboard met 76 toetsen inclusief originele Tyros speakerset en standaard

Echt Tyros uiterlijk

Aan het uiterlijk is qua kast en bedieningspaneel duidelijk te zien dat het om een Tyros gaat. Het vertrouwde concept is gelukkig bewaard gebleven, wat het bedieningsgemak van de Tyros5 ten goede komt. Ook het display verandert niet. De hoofdindeling van het scherm is wel aangepast, waardoor de informatie nog duidelijker wordt weergegeven.

Nieuwe en vernieuwde functies

Binnen de Tyros-reeks was de stap naar een opvolger nog nooit zo groot. Oftewel de nieuwe functies en vernieuwde mogelijkheden zijn ongekend. Het is een fantastisch keyboard wat ook als workstation een geweldige aanwinst is.

Ensemble Voice functie

De Ensemble Voice functie zorgt voor een authentieke klank van de strijkers en blazers. Deze monofone instrumenten konden op de voorgangers polyfoon worden bespeeld wat niet ten goede kwam aan de realiteit van de klank. Dankzij de nieuwe Ensemble functie worden deze klanken op 'menselijke' manier vertaald, zodat bijvoorbeeld een blaaskwartet een zeer realistische klank meekrijgt zelfs wanneer u de Tyros 5 met tien vingers speelt.

Organ World

De Tyros 5 beschikt over Vintage-, Thuis-, Euro-, Concert- en Theaterorgelklanken. Dankzij de voortreffelijke orgel samples kunt u ook als organist schitteren met dit prachtige keyboard. Daarnaast zorgen uitgebreide en realistische orgelfuncties en aanpasbare effecten ervoor dat u tijdens het spelen de klanken realtime kunt wijzigen.

Audio Styles

De 40 nieuwe op drum en percussie gebaseerde Audio Styles zorgen voor een indrukwekkende begeleiding van uw muziek. In combinatie met de Yamaha's Time Stretch Technology blijft de Audio Style perfect gesynchroniseerd bij tempowisselingen. U gaat spelen met een 'echte band'. Uiteraard houdt u de flexibiliteit wat betreft het wijzigen van tempo en akkoorden.

Vernieuwde DSP processor

De vernieuwde DSP-processor in de Tyros 5 biedt nieuwe en hoogwaardige effect-types, waaronder Real Distortion en Real Reverb. De prachtig ontworpen controlepanelen zorgen voor een zeer makkelijke bediening. De VCM effecten maken gebruik van dezelfde professionele technologie die Yamaha gebruikt in haar high-end mixers. 

Real Reverb

Real Reverb is een verbeterde versie van de Reverb technologie uit de voorgaande Tyros keyboards, wat resulteert in een vloeiendere en natuurlijkere galm.

Real Distortion

Een ander nieuw effect is de Real Distortion. Deze effecten zijn gebaseerd klassieke gitaarversterkers uit de jaren 60 en 70 en op legendarische analoge effectpedalen. Het resultaat is een perfecte reproductie van de frequenties en dynamiek van een distortion gitaar.

Virtual Circuitry Modeling - VCM

Steeds vaker wordt er in de muziekstudio's en op podia gezocht naar een digitale oplossing voor klanken en effecten. Om toch de oude warme analoge klanken te kunnen reproduceren biedt Virtual Circuitry Modeling (VCM) de mogelijkheid om nauwkeurig deze klassieke effectgeluiden te reproduceren.

Nieuwe mogelijkheden met uw Audio Files

De Tyros 5 biedt u de mogelijkheid om audiobestanden op te nemen en af te spelen en beschikt tevens over een scala aan audio-manipulatiefuncties, welke onder andere te gebruiken zijn om de audiobestanden aan te passen. Zo kunt u de toonhoogte en het tempo veranderen. Ook kunt u Vocal Cancel inzetten om vocals te onderdrukken of helemaal uit te zetten. Tevens is er een directe link tussen uw eigen audiofiles en de multi pad gemaakt. Zo kunt u uw eigen audio (geluidsbestanden, vocals etc) bedienen vanuit de Multi Pad. Het was nog nooit zo makkelijk om uw eigen audiobestanden te combineren met de mogelijkheden van de Tyros 5!

Vocal Harmony 2

Zingen terwijl u de Tyros 5 bespeelt was nog nooit zo mooi. Met Vocal Harmony kunt u meezingen met drie van uw eigen virtuele achtergrondzangers, -zangeressen. Vocal Harmony 2 is de volgende stap in deze functie, waarbij een handige real-time Mic Level indicatie is opgenomen in het hoofdscherm van de Tyros 5. Dit maakt de bediening van de Vocal Harmony des te eenvoudiger om te experimenteren met uw eigen microfooninstellingen, effecten en harmonietypen.

Overige Tyros 5 vernieuwingen voor de live performer

 • Record Styles - mogelijkheid om Audio Styles op te nemen op de hard disk en op te slaan als audiobestanden.
 • Cross fader - mogelijkheid om de volumebalans te regelen tussen MIDI Song playback en Audio file playback.
 • Panel Lock - mogelijkheid om het bedieningspaneel 'op slot' te zetten zodat anderen uw keyboard niet kunnen bedienen en uw settings bewaard blijven.
 • 4 Sub Out - mogelijkheid om geluid aan te passen aan elke gewenste situatie.

Eigen impressie

Van Tyros4 naar Tyros5: Een eigen impressie

Guido en Ruud reisden op 28 oktober jl. naar Brasschaat in België, waar in het fraai gelegen Kasteel van Brasschaat de Yamaha Tyros5 werd gepresenteerd. Na een korte introductie door Christian Martini (Yamaha Europe), was het podium voor Michel Voncken en werd er een echt wervelende demo gegeven, waarin de nieuwe items van de Tyros5 werden belicht. Piero Lama, een nieuwe telg aan het firmament, en Susan Albers, de in Duitsland overbekende Singer Song writer, maakten het geheel op ieders eigen wijze compleet.

Na afloop waren Guido en Ruud het er beiden over eens. Binnen de Tyros-reeks was de stap nog nooit zo groot naar een opvolger als van Tyros4 naar Tyros 5.
Wat een apparaat! De Tyros5 klinkt werkelijk ge-wel-dig!

In onderstaand verslag kunt u lezen hoe beide heren de introductie van de Tyros5 hebben ervaren, waarom het zo'n fantastisch instrument is en wat er is verbeterd tov de Tyros4. 

Klankbeleving Tyros5

De klankkwaliteit van de Tyros5 heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. De Audio Styles klinken wel zó mooi en krachtig. Een duidelijke klankverbetering en klankbeleving t.o.v. de Midi Styles. Zo zijn er van de Audio Styles ook de Midi Styles-varianten aanwezig en bij het overschakelen naar de Audio Style beleef je de echtheid!

Meer dan 300 nieuwe klanken, waaronder o.a. S.Art2-klanken Dwarsfluit, Muted Trompet, Trombone (anders dan die van het Premium pakket) klinken zeer overtuigend.
Door de diverse DSP's en nieuwe gitaarversterkers klinken de akoestische- en elektrische gitaren levensecht.

Organ World

En dan de Organ World. Als van huis uit organist was ik benieuwd of Yamaha erin geslaagd zou zijn, de toch al mooie orgelklanken van de Tyros4 te verbeteren. Een volmondig já! Om kippenvel van te krijgen. Vintage-, Euro-, Theater- en kerkorgels. Stuk voor stuk van zeer hoge kwaliteit. Voor de opname van de samples van het Wurlitzer theaterorgel bijvoorbeeld, is het Tyros-ontwikkelingsteam afgereisd naar het New Victoria Center in Engeland. Hiervan werd een interessante video getoond, waarin je kon zien hoe de opnames werden uitgevoerd. Toets voor toets in uiterste precisie en perfectie.

Ensemble Voices

Ook Ensemble Voices betreft een nieuw kenmerk van de Tyros 5. Hiermee worden duetten en kwartetten van strijk- of blaasensembles gesimuleerd. De aangeslagen toetsen worden razend snel aan het betreffende instrument toegekend en als het ware uiteen getrokken naar ieder een eigen Part. Bijvoorbeeld de Cello zal bij een aanhoudende toon niet nog eens klinken bij nieuwe toetsaanslagen. Die aanslagen worden immers aan de andere strijkinstrumenten toegekend. Zo mooi en realistisch heb ik een strijkkwartet nog niet eerder gehoord op een toetsinstrument! Doordat ieder instrument een eigen midikanaal toegewezen krijgt is het ook mogelijk partituren te creëren.

Andere vernieuwingen

Na de pauze was het tijd voor een heuse hands on seminar. Yamaha had flink uitgepakt, want op het laatste moment waren 25 exemplaren van de Tyros5 ingevlogen om de aanwezigen e.e.a. zelf te laten ervaren en in de vingers te krijgen. Onder leiding van Roman Sterzik werden de belangrijkste vernieuwingen stap voor stap begeleid.

Onderstaand volgt een opsomming van de vernieuwingen.

Aantal toetsen

De Tyros 5 is er in twee varianten: 61 toetsen én 76 toetsen. Na de PSR9000 Pro dus eindelijk weer een topkeyboard met 76 toetsen.

Kleur behuizing

De kleur is Titanium en de behuizing heeft fraaie lijnen, rondingen en schuin op- en aflopende vlakken wat mooi in elkaar overgaat. Het Data Wheel is chroomkleurig, wat mooi past bij het Titanium van de kast en bedieningspaneel.

Bediening

Aan het uiterlijk is qua kast en bedieningspaneel duidelijk te zien dat het een Tyros is. Het vertrouwde concept is gelukkig bewaard gebleven, wat de bediening ten goede komt. Ook het display is hetzelfde als die van de Tyros 4, dus geen Touch Screen, waarover werd gespeculeerd. Wel is de indeling van het hoofdscherm iets aangepast, waardoor de informatie nog duidelijker wordt weergegeven. 

De bedieningsknoppen van de Harddisk recorder zijn naar de linkerzijde van het display verplaatst, naast die van de Song bedieningsknoppen. Daartussen bevindt zich een nieuwe functie, namelijk een horizontale slider die het mogelijk maakt geleidelijk over te gaan van Midi Song naar Audio Song en andersom. Een Cross Fade functie.

De knoppen van Mic Setting en Vocal Harmony zijn in een linker compartiment geplaatst, samen met o.a. de Volumeknop, Mic Input regelaar, Upper Octave knoppen, Pitch Wheel en Modulation Wheel. Dit om de 76 toetsen mogelijk te maken en voor beide varianten dezelfde knopindeling te hebben.

Aan de rechterzijde is de USB-aansluiting niet meer naast de toetsen, maar iets naar boven verplaatst in het bedieningsconsole. Hierdoor is een optisch zeer mooie symmetrie ontstaan door de gelijk gevormde eindstukken, links en rechts naast het toetsenbord. Deze eindstukken zijn voor beide varianten identiek. De Tyros 5-76 is daardoor 20,7 cm breder dan de Tyros 5-61, die dezelfde maatvoering heeft als de Tyros 4.

Aansluitingen

Aan de achterzijde bij de aansluitingen is ook e.e.a. veranderd. Zo zijn de beide USB-aansluitingen en RGB-out bij elkaar en naar links geplaatst. De drie aansluitingen voor de voetschakelaars bevinden zich nu rechts van het midden. 4x Sub Out i.p.v. 2x en nieuwe aansluiting voor de optionele speakerset TRS-MS05. De multi-connector heeft plaatsgemaakt voor een Jack-aansluiting, waardoor de speakerset dus door middel van 2 Jack-pluggen wordt aangesloten.

Lessenaar en iDivice

De Tyros 5-61 heeft de 4 bekende bevestigingspunten voor de muzieklessenaar en optionele speakers. De Tyros 5-76 heeft 2 extra bevestigingspunten voor een eveneens optionele iDivice houder. Deze kan overigens ook bevestigd worden op de 4 bevestigingspunten van de Tyros 5-61.

"Onder de motorkap" 

 • Harddisk van 500GB.
 • Meer dan 300 nieuwe Voices, waarvan 16 SA2 Voices. Nog niet eerder zoveel nieuwe klanken toegevoegd t.o.v. een voorganger.
 • 40 nieuwe Audio Styles. Kunnen op de Harddisk als audiofile worden opgenomen.
 • Vele nieuw geprogrammeerde Midi Styles.
 • Organ World, met tabbladen Vintage, Home, Euro, Concert en Theatre. In elk zeer mooie presets, regelaars en bedienelementen.
 • Ensemble Voices, met tabbladen Assign/Harmony, Volume/Pan, Tune effect en Humanize. Van o.a. String Quartet, Classical Strings, diverse blaasinstrumenten kan zelf de volgorde van spel en aanslag worden bepaald, waarbij tot maximaal 4 verschillende parts ontstaan en aan elk een eigen midikanaal wordt toegekend. Ideaal voor partituren. Ik telde zo snel 16 presets.
 • Audio Link naar Multipads. Directe toegang tot audiofiles vanaf de Harddisk en USB-stick.
 • Audio Player met Time Stretching, Pitch Shift en Vocal Cancel.
 • Nieuwe splitfunctie met Chord Detection Area, waarbij rechts van de split de ACMP wordt gestuurd en links bijvoorbeeld solo een baspartij kan worden gespeeld.
 • Panel Lock. Voorkomt met een 4-cijferige code het gebruik van het keyboard door anderen.
 • Meegeleverde USB WLAN adapter. Draadloze communicatie tussen bijv. Ipad, Ipod.
 • Time Stamp functie via WLAN. Hierdoor is het mogelijk een datum en tijd te koppelen aan een Style, Song, Registratie etc.
 • DSP/ Gitaarversterkers met duidelijke displays. O.a. Real US Combo, Jazz Combo, Real US High Gain, Real British Lead, Real Multi Effect Amplifier, Real Small Stereo Distortion en Real British Combo.

De Flash Modules FL512M en FL1024M worden ook in de Tyros 5 gebruikt. Eerder via www.yamahamusicsoft.com aangeschafte Premium Packs voor de Tyros 3 of Tyros 4 kunnen ook voor de Tyros 5 worden gedownload.

Er komt binnenkort een computerprogramma Expansion Manager beschikbaar, waarbij het mogelijk is van aangeschafte Premium Packs zelf samengestelde pakketten te maken. Hierbij kun je zelf dus bepalen welke klanken je uit welke Premium Pack als eigen pakket wilt laden naar de Flash Module.

Middels de WLAN-iPad verbinding zijn een aantal nuttige Apps beschikbaar, zoals Music Soft Manager, Mobile Music Sequencer, Note Star en Repertoire Finder.

Ruud van den Berg

Specificaties

Specificaties Tyros 5

 

Afmetingen Tyros 5-61114 x 45 x 14,2 cm
Afmetingen Tyros 5-76134 x 45 x 14,2 cm
Gewicht Tyros 5-6114 kg
Gewicht Tyros 5-7616 kg
Klavier61 of 76 toetsen, Type FSX met Initial Touch / Aftertouch
Polyfonie128 noten
Controllerspitch bend, modulatie, sliders, art. switches
Displayverstelbaar TFT kleurendisplay VGA 7,5 inch LCD
Display taalEngels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans
KlankgeneratorAdvanced Wave Memory dynamische stereosampling voor realistische klank
Voices1279 voices, 480 XG Voices, 37 Drum/SFX Kits
Featured VoicesEnsemble, S. Art2!, S.Art!, MegaVoice, Live!, Cool!, Sweet! en Organ World
Ensemble functierealistische partijverdeling voor strijk- en blaasinstrumenten
DSP-processorvernieuwde DSP processor met studiokwaliteit effectmodules
Styles 539begeleidende Styles in grote diversiteit aan muziekgenres
Featured Styles

40 Audio Styles audiotracks ipv MIDI begeleidingen, FreePlay, Pop, Session

 

Expansion StyleJa
Expansion Audio StyleJa, ongeveer 124 MB Audiocapaciteit
Effecten

Reverb 52 presets en 3 user, Chorus 106 presets en 3 user, DSP1 322 presets en 3 user,
DPS2-9 322 presets en 10 user, Master Compressor 5 presets en 5 user settings,
Master EQ 5 presets en 2 user settings, Microfooneffecten

 

Vocal Harmony 2met Synth Vocoder voor prachtige vocale effecten
Audio Linkto Multipad
Pitch-bend en modulatiewielenja
USB Audiorecorderja, met Simple- en Multi opname
Geluidsopnameopnames in WAV-formaat en afspelen MP3 bestanden (MP3 ondersteuning)
USB to hostja, 1 x USB 2.0
USB to device

ja, 2 x USB 2.0

 

RGB-OUTja
Line OUTMAIN (L/L+R,R), SUB OUT (1,2), SUB OUT (3,4 / AUX OUT)
MIDI

MIDI A (IN/OUT), MIDI B (IN/OUT)

Hoofdtelefoonaansluitingja
Microfoonaansluiting

ja, XLR-combo aansluiting

Pedaalaansluitingenpedalen (sustain, articulation, volume, fuction assignable)
iDevice houderoptioneleaccessoire voor uw iPad, iPhone of iPod
Internet Direct Connectionja
USB WLANadapter voor draadloze verbinding met uw iPad, iPhone of iPod
Intern geheugen

+/- 6,7 MB

Harddisk drive500 GB
Externe drivesUSB Flashgeheugen aansluiting (via USB to Device)
Extern geheugenoptionele Flash Memory FL512M / FL1024M
 Meegeleverde accessoireshandleiding, online klantregistratie code, AC stroomkabel, lessenaar met steunen, draadloze USB LAN adapter
 Garantie

3 jaar

Vergelijking

Vergelijking Tyros 5 met Tyros 4 en andere voorgangers

 

 Tyros 5Tyros 4Tyros 3Tyros 2TyrosPSR-S950
Keyboard61/766161616161
       
Klanken1279993749504403786
  40 Organ World30 Organ20 Organ10 Organ 10 Organ 20 Organ 
  55 Ensemble     
Super Articulation288 1645342-- 62
Super Articulation 24415 11 -- -- -- 
Mega Voice54 43 23 18 10 23 
Live!138 101 70 58 39 
Cool!81 71 58 39 64 
Sweet!37 30 26 23 27 
       
Drumkits37 + audio 44 35  2835 25 + audio 
Styles539 500 450 400 300 408 
 40 audio     25 audio 
       
Optioneel geheugenFlash MemoryFlash Memory Dimm Dimm -- Expansion Pack 
Maximaal1024 MB 1024 MB 1024 MB 1024 MB -- 64 MB