U bent van harte welkom: het liefst op afspraak

Piano Life Saver System G7PS dampp chaser / luchtbevochtige

Het verschil tussen een vleugel in topvorm en een ten dode opgeschreven instrument is onderhoud. Het Piano Life Saver-systeem van Dampp Chaser is een hoogwaardig hulpmiddel om uw instrument te beschermen tegen te hoge of te lage luchtvochtigheidswaarden.

Het Piano Life Saver-systeem

 • is makkelijk in gebruik;
 • heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding;
 • en u stelt er echt grote onderhoudskosten mee uit bespaart ermee op echt grote onderhoudskosten in de toekomst.

Lees hier verder over de voordelen of contacteer ons!

Lees verder >
€ 1.145,00
€ 1.099,00
Beschikbare Varianten

Meer Informatie

Het risico in de zomer

 • Klemmende toetsen

In de zomer is doorgaans de luchtvochtigheid hoog. Bijna uw hele vleugel is van hout gemaakt, en hout zet met een hoge luchtvochtigheid uit. Stelt u zich voor dat het mechaniek, dat alleen al uit duizenden onderdelen bestaat, uitzet. De onderdelen gaan schuren, wat weerstand oplevert. Het mechaniek raakt ontregeld en loopt zwaar. Toetsen van het klavier kunnen met hoge luchtvochtigheid gaan klemmen. De toetsen spelen dan zwaarder waardoor het lijkt alsof de vleugel aanslagongevoelig is, wat als onprettig kan worden ervaren en uw speelplezier in de weg gaat staan.

 • Valse tonen

Ook de zangbodem neemt vochtige lucht in zich op, zwelt op en legt extra druk op de kammen. Deze staan in verbinding met de snaren die extra onder spanning komen te staan waardoor het instrument ontstemd gaat klinken. Ook dit proces draagt dus bij aan de ontstemming van uw instrument. En niet te vergeten dat veel vocht bij het hout kan leiden tot schimmelvorming

 • Roest

De snaren, asjes, stempennen en het frame zijn dan wel niet van hout, zij lopen juist gevaar te gaan roesten bij een langere periode van hoge luchtvochtigheid. Behalve dat het niet toont, worden het materiaal en de bruikbaarheid ervan ook aangetast.

 • Verlies speelplezier

Al met al, bij een hoge luchtvochtigheid loopt uw vleugel dus risico. Het minste dat kan gebeuren is dat uw vleugel ontstemd raakt, het ergste dat het instrument totall loss raakt. Het plezier van pianospelen wordt hoe dan ook aangetast.

Risico in de winter

In de winterperiode ervaren we doorgaans een lage luchtvochtigheid. Als u niet oppast droogt uw instrument uit. Het hout kan gaan krimpen en er kunnen zelfs scheuren ontstaan of verlijmingen laten los door de krimp. Als het hout in het mechaniek krimpt, gaan stempennen loszitten. Deze zitten strak in het hout en bij droogte kunnen ze los gaan zitten, waardoor de vleugel snel kan ontstemmen.

Ook een vloerverwarming zorgt voor een continu warme stijgende stroom van lucht wat schadelijk kan zijn voor het hout van de piano en de verlijmingen. U kunt daarvoor overigens ook een vleugl carpet aanschaffen.

De oplossing: Piano Life Saver van Dampp Chaser

Er zijn verscheidene dingen die u zelf kunt doen die ervoor zorgen dat uw instrument minder beïnvloed wordt door de dan wel te hoge of te lage luchtvochtigheid. Voor een blijvende oplossing die betrouwbaar is, komt u uit bij het Piano Life Saver-systeem van Dampp Chaser. Dit systeem werkt vanuit uw piano en functioneert gemakkelijk en  geruisloos.

Wat doet Piano Life Saver?

Het Piano Life Saver-systeem reguleert het vochtigheidsniveau in uw vleugel. Als de luchtvochtigheid te hoog wordt, gebruikt het systeem warme luchtstromen om de vochtige lucht te verdrijven. Dit gaat door middel van een hygrostaat die aan- en uitschakelt. Als de vochtigheid te laag wordt, bevochtigt het systeem het droge hout. Aan de hand van een lampje ziet u of u water moet toevoegen of dat de bevochtigingspads vervangen moet worden, dit hoeft slechts tweemaal per jaar en kunt u ook online bij ons bestellen.

Hoe groter uw vleugel, hoe meer lucht er gereguleerd moet worden. Dit vraagt meer van het systeem, en daarom zijn er voor de verschillende afmetingen verschillende systemen met hun eigen prijs. Zie hier de beschikbare modellen/systemen.

 • G5PS: voor vleugels met een lengte t/m 172 cm.
 • G6PS: voor vleugels met een lengte van 173 t/m 224 cm.
 • G7PS: voor vleugels met een lengte van 225 t/m 290 cm.

Uw resultaat met Piano Life Saver

Wat hoeft u niet te doen? 

 • Elke dag de hygrometer controleren.
 • U zorgen maken.

Wat doet u wel?

 • U bent gerust omdat u weet dat uw piano altijd in de juiste condities staat.
 • U houdt de lampjes in de gaten, het valt vanzelf op als die van kleur veranderen.

Zijn er nog zaken waar u rekening mee moet houden bij de installatie van een Piano Life Saver?

Ja. het systeem heeft natuurlijk stroom nodig waardoor er een stroomaansluiting in de buurt moet zijn. Bij een vleugel loopt er dus zichtbaar een stroomkabel over de vloer. Wat bij een vleugel zichtbaar kán zijn is het waterreservoir. Dit is een zwarte rechthoekige bak die onder de vleugel hangt. Deze ziet u overigens alleen als u bijvoorbeeld op de bank zit en onder de vleugel door kunt kijken.

Hoe installeert u Piano Life Saver?

Ook dat laat u doen! Met meer dan 100 installaties is Oostendorp Muziek een gecertificeerde installateur voor uw Piano Life Saver-systeem van Dampp Chaser. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wanneer is Piano Life Saver niet nodig?

Als u de luchtvochtigheid in huis goed onder controle heeft, dan is dit systeem overbodig. Het heeft dan ook altijd de voorkeur om een stabiele luchtvochtigheid in huis te hebben. Dat is beter voor alles in de ruimte. Teveel vocht is bijvoorbeeld slecht voor uw apparatuur. Ook voor uw planten en gezondheid (ademhaling en ogen) en ook voor een houten vloer is het beter dat de lucht niet te droog is. U kunt dan denken aan een bevochtiger en/of een ontvochtiger die voor de hele ruimte werkt. Een vleugel heeft echter wel een hekel heeft aan tocht, probeer dat dus ook zoveel mogelijk te voorkomen. Voor uw kostbare instrument blijft een Piano Life Saver wel de meest veilige optie.

Lees verder >

Productspecificaties

Meer informatie
Opgesteld in de showroom nee
Productstatus Nieuw
Merk Piano Life Saver System
Garantie 3 jaar
Artikelcode P039450