Banner-Marc-aanpassingen-Henk-v6-klein

Basgitaar en Gitaar

Gitaar en basgitaar

Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk van de gitaren en basgitaren die u op onze website aantreft ook in onze winkel op voorraad te hebben. Onze voorraad kunt u checken in de webshop. Als u bij ons in de winkel wilt komen voor een bepaald model, dan is het verstandig om eerst te informeren of het instrument nog voorradig is. U bent uiteraard van harte welkom bij ons in de winkel voor een demonstratie en om zelf de verschillende instrumenten te bespelen. Onze specialisten zullen u van professioneel advies voorzien. Het is onze bedoeling dat u het instrument vindt dat precies bij u past.

Onderhoud van uw snaarinstrument

Gitaren worden gemaakt van verschillende soorten hout. Een prachtig materiaal met uitstekende akoestische eigenschappen. Helaas is het hygroscopisch, het neemt vocht op uit de omgeving en staat dat ook weer af. Onder invloed van het opnemen dan wel het afstaan van dat vocht zal het hout (dwars op de nerfrichting) respectievelijk uitzetten of krimpen. Dit heeft met name voor gitaren nogal wat gevolgen.

De gitaar is eigenlijk een platte doos die omwille van de structurele integriteit moet worden ondersteund door balkjes, waarvan de meeste dwars op de nerfrichting worden gelijmd. Daar hout zoals gezegd dwars op de nerfrichting vervormt treden er bij een veranderende luchtvochtigheid spanningen op. Dit kan bijvoorbeeld bij droogte scheuren opleveren. Je moet dus oppassen bij vriezend weer, dan is de lucht altijd erg droog en door (centrale) verwarming wordt dat effect nog eens extra versterkt.

Dit betekent niet dat je omwille van veiligheid je instrument dan maar in een erg vochtige omgeving moet zetten. De lijm waarmee gitaren worden gebouwd is namelijk eveneens hygroscopisch, d.w.z. dat ook de lijm vocht opzuigt. Dit heeft dan weer gevolgen voor de sterkte van de lijmverbindingen. Met name de kam wil dan nog wel eens loskomen. Een dure reparatie is ook dan noodzakelijk. Gitaarbouwers (in ieder geval die waarvan wij producten afnemen) zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid bij de bouw zich tussen bepaalde grenzen (tussen de 45 en 55 % relatief) grenzen bevindt. Het is daarom het beste je gitaar een omgeving te bieden die qua vochtigheid niet teveel afwijkt van die waarin het instrument gebouwd is. Tussen de 50 en 70% relatief is OK.

Men kan zelf zien of een gitaar te vochtig of te droog staat door te letten op de volgende verschijnselen:

Bij een te droge omgeving:

 • de nerven (het winterhout) lijken boven het opppervlak van het bovenblad uit te steken (het zachtere zomerhout vervormt meer en zakt dus meer in).
 • bij westerngitaren kan de afstand tussen de snaren en de toets kleiner worden omdat het bovenblad wat van de bij deze gitaren gebruikelijke bolling verliest.
 • de uiteinden van de frets kunnen gaan uitsteken omdat het hout van de toets krimpt.

Bij een te vochtige omgeving

 • de nerven van het bovenblad lijken te zijn weggezakt tussen het zomerhout.
 • bij westerngitaren kan de afstand tussen de snaren en de toets groter worden omdat de bij deze gitaren gebruikelijke bolling van het bovenblad groter wordt.

bron: Speeltuygh

Om het omgevingsklimaat van je gitaar optimaal te kunnen bepalen raden wij je aan een hygrometer aan te schaffen. Uiteraard kunt u een geschikte hygrometer bij ons aanschaffen.

Onderhoudsbeurt, modificaties en reparaties

Door bijscholing en externe cursussen kunnen we u steeds meer service verlenen. Bij elke reparatie bij Muziekcentrum Oostendorp gaat een kosteloos inspectie en advies vooraf. We kunnen u vaak direct een prijsopgave en een planning geven, zodat u precies weet waar u aan toe bent. In sommige gevallen is nader onderzoek nodig. Net zoals elk instrument anders is, geldt dat ook voor reparaties. De onderstaande prijzen zijn dan ook indicaties.

Voorlopige prijsindicatie reparaties:

Onderhoudsbeurt vanaf € 30,- en bevat o.a.:

 • halspen afstellen;
 • actie bijstellen (indien u dit wenst);
 • intoneren (octaaf zuiver stellen) bij elektrische gitaar;
 • schoonmaken van frets, hals en body;
 • prijs exclusief materiaal.

Overige prijzen:

 • vervangen van elektronica vanaf € 10,- (potmeters, schakelaars, bedrading etc.);
 • vervangen van hardware vanaf € 20,- (stemmechanieken, brug, topkam etc.);
 • vervangen van snaren exclusief materiaal € 10,-;
 • intoneren elektrische gitaar (zonder tremolo) of basgitaar € 20,-.
 • frets uitsteken vlakken v.a. € 20,-

Service

Wij als Muziekcentrum Oostendorp B.V. leveren kwaliteit voor een scherpe prijs. Onze specialisten stellen het instrument met zorg voor u af zodat u direct de optimale bespeelbaarheid ervaart. Ook na aanschaf van uw instrument staan wij voor u klaar! Lees hier onder meer over het juiste onderhoud voor uw gitaar of bas. Vraag in de winkel naar meer informatie over de uitgebreide service die wij u kunnen bieden.

Betaling

U kunt bij ons contant betalen, met uw pinpas of creditcard. Let op dat de meeste pinpassen standaard gelimiteerd zijn tot € 2.500,-. Bij betaling met creditcard wordt 1,7% provisie berekend. U kunt met ons bellen voor meer informatie: 038-3762954.

Gitaarles

Hieronder volgt een overzicht van leerkrachten op het gebied van snaarinstrumenten in Wezep en omgeving. Voor meer informatie over lesgeld, lestijden en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met één van de onderstaande leerkrachten.

Naam Regio website
Peter van der Gaag Zwolle tot Nunspeet

www.petervandergaag.nl

Johan Tipker

Omgeving Elburg

www.neemnugitaarles.nl

Erik Raayman

Zwolle

www.erikraaymanmuziek.nl

Muziekschool De Spelerij

Elburg

Muziekschool_De_Spelerij

Harald Koll

Epe

www.gitaarspel.nl/

Music Center Zwolle

Zwolle

www.musiccenterzwolle.nl

Mick Hup Harderwijk

www.popschoolharderwijk.nl

 

 

Muziekcentrum Oostendorp Stationsweg 1 Wezep Gelderland 038-3762954
https://www.oostendorp-muziek.nl 9,4 10 1918