De nieuwe generatie Nord Stage is er.

Nord Stage 4

De beroemde en geroemde Stage serie van Nord heeft een upgrade gehad! De Stage 4 generatie bestaat uit drie instrumenten met een nieuwe layout en nieuwe functionaliteiten: Nord Stage 4 88, Nord Stage 4 73 en de Nord Stage 4 Compact. De instrumenten beschikken over een gloednieuw paneelontwerp met speciale LED faders voor iedere laag, een triple sensor keyboard en een Layer Scene functie die gebruikers in staat stelt om naadloos te kunnen schakelen tussen verschillende setups. Ook zijn de Nord Stage 4's uitgerust met een nieuwe Preset bibliotheek met kant-en-klare piano-, synth- en orgelgeluiden. Het Compact model beschikt net als de Nord Stage 4 73 over 73 toetsen, maar met een wat compacter semi-gewogen toetsbed. Hier bekijkt u de nieuwe producten op de website van Nord zelf.

Intuïtieve secties

Ook op de nieuwe Nord Stage modellen zijn vier intuïtieve hoofdsecties te vinden:

 1. Orgelsectie. Ook de Nord Stage 4 beschikt weer over de bekroonde orgel-simulaties als B3 Tonewheel, B3 Bass, Vox en Farfisa. Dit evenals twee verschillende pijporgels en een Vintage Rotary Speaker effect. De Nord Stage 4 neemt het echter een stap verder met fysieke drawbars op het bovenpaneel die voorziet in hands-on controle over de gehele orgel-sectie. LED-indicatoren kunnen vervolgens gebruikt worden voor een verbeterde visuele feedback.
 2. Pianosectie. De verschillende pianoklanken uit de Nord Piano Library zijn weer aanwezig, waarbij hoogwaardige samplingtechnieken zorgen voor nuances en een natuurgetrouw karakter. Advanced String Resonance en Dynamic Pedal Noise technologie zorgen voor daarbij voor een nog meer realistische speelervaring voor pianisten van ieder niveau.
 3. Synthesizersectie. De synth geluiden in de Nord Stage 4 worden aangedreven door de Nord Wave 2 Synth Engine. Het instrument biedt drie onafhankelijke lagen en biedt virtuele, analoge, sample-based, FM en wavetable synthesizer-opties. Ook biedt de Nord Sample Library strijkers, bassen, koren, gitaren en meer. Dit alles mte een verdubbelde sample-geheugengrootte t.o.v. Nord Stage 3. Hands-on controle over meerdere parameters is beschikbaar vanuit het bovenpaneel. Tot slot beschikt de synthesizersectie over een ingebouwde arpeggiator met polyfone Gate en Pattern modussen. 
 4. Effectensectie. De Stage 4 is uitgerust met een krachtige nieuwe effectensectie waarmee voor elk van de layers aparte effecten kunnen worden geconfigureerd. De Stage 4 beschikt tevens over een nieuw Pump-effect om het effect van zware side-chain compressie te stimuleren. Ook de Delay, Amp en Modulation processoren zijn vernieuwd; en het Reverb-effect heeft nieuwe Spring, Booth en Cathedral settingen gekregen.

Nieuwe functionaliteiten

 1. LED-faders voor intuitieve visuele weergave en meer hands-on controle.
 2. Onafhankelijke FX-chains voor iedere laag om verschillende lagen subtiel te kunnen combineren. Geen zorgen meer of een effect wel of niet beschikbaar is voor meerdere klanken.
 3. Een nieuwe pre-set bibliotheek voor hlesecties of aparte lagen - centraal weergegeven op het paneel voor intuïtieve bediening. Maakt het makkelijk om FX-chains op verschillende lagen op te slaan en roepen.
 4. Een handig display voor de synthesizersectie.
 5. Drie synthesizerlagen i.p.v. twee, gebaseerd op de Nord Wave 2 synthesizer.
 6. Een polyfonische arpeggiator met functies als: chord-repeater, inversies, gates, patronen en het combineren van al deze functies.
 7. Een triple sensor keyboard i.p.v. een keyboard met twee sensoren, die ook al te vinden was op de Nord Piano en Nord Grand series. Zorgt voor een gigantische update in speelgevoel en de mogelijkheid tot het leggen van nuances. Perfect voor legato-spel. 
 8. Fysieke drawbars voor een meer intuïtieve bediening van orgelfuncties. 
 9. Pre-set mode én live-mode voor orgelfuncties
 10. Nieuwe variabelen voor reverb-functies die spelers meer keuze geven in grootten en variaties van reverb.
 11. Een gecombineerde layersectie. Geen A en B paneel meer. Geeft een meer intuïtieve en genuanceerde bediening.
 12. Dynamische compressie die zacht spel omhoog trekt en het harde spel naar beneden haalt. In de Nord Stage 4 wordt deze direct toegpast, i.p.v. aan het einde van de chain. 
 13. Een nieuwe 'unison feature' met stereo-enhancement en detuning tools om een rijker pianogeluid te creëeren. Eerder werd dit gedaan door de twee lagen licht te detunen. Nu veel verfijnder, in dezelfde layer.
 14. Meer RAM geheugen voor samples (2GB toename) en een verdubbeling van de RAM voor synthesizerlagen.
 15. Acht i.p.v. vijf geheugenplaatsen per programma. 
 16. Twee nieuwe sustain/switch pedalen die via een zeer precieze laser sensor werken, die het mogelijk maken om ook met een enkel pedaal de 'string resonance en pedal noise' hoorbaar te maken.