Sale tot 30% korting | Koningsdag zijn we geopend 


Banner fazer piano


Fazer piano

Fazer (ook wel Fazer Finlandia) is een Fins pianomerk. Op dit moment worden er geen nieuwe Fazer piano’s meer geproduceerd. Het bedrijf werd in 1897 opgericht in Finland. Het bedrijf begon met de verkoop van muziekinstrumenten en bladmuziek, later begon het bedrijf met het bouwen van zijn eigen piano’s. Het bedrijf werd in de jaren 80 overgenomen door Hellas piano. Het bedrijf kent een rijke geschiedenis.

Bekijk piano's

Geschiedenis

Op 30 april 1864 werd Konrad Georg Fazer geboren in Helsinki, de hoofdstad van Finland. Hij was muzikant en werd een zakenman. Uiteindelijk werd hij een belangrijk persoon in de Finse muziekwereld. Konrad Georg Fazer had nog twee andere bekende broers. Eén broer van Konrad was ook erg bekend in de muziekwereld en de andere broer, Karl Fazer was de oprichter van Fazer Candy Company. Alle drie de boers zijn dus echte ondernemers en zakenmannen.

Konrad Fazer

Fazer Music Company

Het bedrijf Fazer Muziek is ontstaan in 1897. Het bedrijf ontstond op het moment dat Konrad George Fazer de muziekwinkel van Anna Melan kocht. Anna Melans was de eigenaar van een muziekwinkel dat bladmuziek en muziekinstrumenten verkocht. Fazer kocht de muziekwinkel samen met Robert Emil Westerlund. Westerlund was tot 1904 bij het bedrijf betrokken. In 1898 begon het bedrijf met publiceren en werd de hoofdvertegenwoordiger van Sibelius muziek voor een aantal jaren. Konrads zoon Georg Fazer ging in de leer bij diverse muziekinstrumentenmakers in Duistand en Oostenrijk. Later in 1918 trad hij in zijn vaders voetsporen. In 1934 kreeg Fazer een licentie van Svenska Förenade Piano & Orgelfabriek in Arvika om kleine Mignon piano’s te maken met deze licentie werd ook de verkoop van de gewone piano’s gestimuleerd en het jaar dat daarop volgde begon Geord Fazer aan een eigen piano te werken. Het doel hiervan was om een piano te creëren voor de markt die goedkoop en kwalitatief is.

In 1935 overleed Georg Fazer en de zoon van Georgd zus, Roger Lindberg nam het bedrijf over. Daarnaast werd Roger Lindberg voorzitter van de Sibelius Society en Roger Lindberg nam ook deel aan internationale samenwerkingen in de platenindustrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden er geen piano’s geïmporteerd worden, dus besloot Roger Lindberg dat het tijd was om een eigen pianofabriek op te gaan richten. Dit gebeurd in 1940 in een pianofabriek in Helsinki. Na de oorlog in 1960 kon Fazer de vraag niet meer aan, dus werd er in 1963 een grotere locatie gekocht in Halkia. In 1971 nam Roger Lindberg afstand van Fazer en nam John Eric Westö het bedrijf over. In de jaren 70 werd de 10.000ste piano van Fazer gebouwd. Eind 60-er begin 70-er jaren was de buitenlandse vraag naar Fazer piano’s groter dan de vraag naar piano’s in Finland zelf. Dit betekende dat er weer opnieuw uitgebreid moest worden. Een deel van de productie werd overgebracht naar een fabriek in Linnanpelto. In 1972 exporteerde Fazer ongeveer de helft van de productie naar het buitenland.

Fazer Finlandia

De absolute piek van Fazer werd bereikt in de jaren 80. In de jaren 1983-1984 produceerde Fazer zo’n 7.000 piano’s per jaar en met dit hoge aantal behoorde Fazer tot de grotere pianofabrieken van Europa. In deze jaren werd maar liefst driekwart van de productie geëxporteerd. De export ging vooral naar West-Europese landen, waaronder naar Nederland. Het bedrijf heeft in totaal ongeveer 100.000 piano’s gebouwd. De instrumenten van Fazer waren sterk en kwalitatief en ze hadden een Langer mechaniek en Röslau staal met een herkenbaar Fins design. De piano’s met kasten van 108 cm zijn vooral bekend hier in Nederland. In 1984 werd het model Lapponia van 112 cm op de markt gebracht. In de jaren 80 hadden alle Fazer piano’s een Langer mechaniek. Het bedrijf had uiteindelijk vestigingen in andere steden, een pianofabriek, een gitaarfabriek, een concertbureau, opnamestudio en een lesstudio. In september 1988 werd Fazer Piano verkocht aan Hellas piano. De timing bleek goed, want niet veel later zakte de pianomarkt in. In 1986 toen de pianomarkt nog voorspoedig was, waren er zelfs plannen dat Fazer Hellas piano wou kopen. Uiteindelijk kon er geen prijs overeengestemd worden. Hellas is ook een Fins pianomerk en pianofabrikant.

De bouw van piano’s

De bouw van de Fazer piano’s begon pas in 1940. Op dat punt bestond het bedrijf al bijna 50 jaar. De reden dat er voor werd gekozen om zelf piano’s te bouwen, was omdat er in de Tweede Wereldoorlog geen piano’s geïmporteerd konden worden. Het bouwen van de piano’s gebeurde in een pianofabriek dat werd geopend in Helsinki. Het bedrijf was lange tijd succesvol en exporteerde piano’s over heel Europa. In het jaar 1988 werd de fabriek van Fazer verkocht. Het bedrijf ging door onder de naam Hellas piano’s.

Bekende broer van Konrad uit de muziekwereld: Edvard Fazer

Konrad had een bekende broer in de muziekwereld, Edvard Fazer. Hij was een pianist, zakenman en hij was betrokken in de opera wereld. Zijn ouders vertrokken in de 19de eeuw vanuit Zwitserland naar Finland. Edvard studeerde piano aan de St. Petersburg conservatorium. Hij gaf zijn eerste concert op zijn 20ste. In 1885 studeerde hij in Wenen met Theodor Leschetizky, in Weimar met Bernhard Stavenhagen en in Berlijn met Xaver Scharwenka. Hierop volgde een concerttour door Rusland, Duitsland en Scandinavië. Later ging hij touren in Groot Brittannië. Van 1899 tot 1901 functioneerde hij als begeleider van de jonge violist, Charles Gregorowitsch tijdens een wereldtournee, dit bracht hem naar Afrika, het verre Oosten en naar Amerika.

Fazer begon met zijn eigen indrukwekkende activiteiten in de jaren 1890. In 1903 opende hij zijn eigen concertbureau. Zijn concertbureau was een succes, dankzij zijn connecties met bekende internationale artiesten, zoals Chaliapin, Kreisler, Casals, Rachamaninov, Siloti en meer. Hij regelde concerten voor hen in Finland. Hij regelde een concert in de St. Petersburg Marinski Theater Ballet waar Anna Pavlova danste in die tijd, in 1908. In 1904 organiseerde hij de eerste opera optredens in Helsinki. Zijn doel was om een permanent opera bureau te openen in Finland. Hij liet zijn concertbureau door anderen runnen, zodat hij zijn tijd in het opera project kon steken. In 1911 opende hij een opera bedrijf in Helsinki samen met Aino Ackté. Het bedrijf heette Kotimainen Ooppera. Vanaf het begin was Fazer het centrale punt van het bedrijf, hij was regisseur, pianist en dirigent.

Eduard Fazer

Tweedehands piano’s bij Oostendorp Muziek

Bij Oostendorp Muziek is er een wisselend aanbod aan tweedehands Fazer piano’s te vinden. Bij Oostendorp Muziek worden tweedehands piano’s altijd grondig nagelopen in onze werkplaats. Waar nodig worden deze gereviseerd. De piano’s worden altijd gereinigd en krasvrij gemaakt, zodat ze weer klaar staan voor tientallen jaren speelplezier!

Maak een afspraak

Gerelateerde teksten:

Sauter piano

Seiler piano

Wurlitzer piano

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg