Roland FP-30X vs. FP-30

Roland heeft onlangs zijn FP-serie geupgrade. Zo is de FP-30 opgevolgd door de FP-30X. U vraagt zich misschien af: wat zijn de verschillen? En waarom zou ik de Roland FP-30X aan moeten schaffen? Hieronder leest u meer over de instrumenten. 

De Roland FP-30 en zijn vervanger de Roland FP-30X zijn uitstekende digitale piano's voor kleine woonkamers of een kleine slaapkamer. Beide instrumenten hebben een krachtige ingebouwde speaker met een bijzonder vol geluid. De instrumenten zijn ook niet zwaar en zijn dus makkelijk verplaatsbaar. 

Roland FP-30X

SuperNATURAL-piano's 

Beide piano's zijn SuperNATURAL-piano's. SuperNATURAL-piano's hebben een uitmuntende klank dat is gebasseerd op de Roland's befaamde SuperNATURAL-engine. De SuperNATURAL-engine zorgt voor een mooie en accurate weergave van het geluid van een echte, akoestische piano. Beide instrumenten hebben 88 toetsen met ivory touch, dit zorgt voor een natuurlijk aanslag. Ook heeft de digitale piano een escapement mechanisme. Hierdoor voelt u de klik die normaliter zou zijn geweest wanneer de hamer van de snaar gaat. De ambiance van de instrumenten kan ook worden aangepast. 

Het klavier heeft een compleet expressiebereik en gaat samen met de krachtige Super Natural Sound engine van Roland. De nuances van de ervaren pianist worden allemaal verwerkt en als u net begint helpt het systeem u bij het ontwikkelen van dynamiek in uw spel.

Deze klanken komen goed tot hun recht door de ingebouwde stereoluidsprekers. Met een speciale modus voor klankoptimalisatie waneer het instrument op een tafel of bureau staat. Ook twee aansluitingen voor hoofdtelefoon. Zodat elk moment van de dag kan oefenen en eventueel een leraar mee kan luisteren.

Een PHA-4-klavier voor de echte vleugelervaring

Ondanks het fijne, compacte formaat van deze kleine krachtpatsers heeft Roland het voor elkaar gekregen om de roemrijke PHA-4-actie in zowel de FP-30 als de FP-30X te verwerken. Door het gebruik van de realistische Ebony/Ivory Feel-toplaag is het spelen op deze digitale piano's een puur genot! Net als een echte vleugel beschikken de Roland FP-30 en de Roland FP-30X over een escapement-mechanisme. Zelfs de meest subtiele herhalingen worden nauwkeurig gedetecteerd.

Verschillende oefenfuncties en opnamemogelijkheden

Deze Roland FP-30 en de Roland FP-30X bevatten ook veel handige functies om pianospelen nog leuker te maken! U speelt bijvoorbeeld mee met de uitgebreide metronoom en met de ingebouwde opnamefunctionaliteiten slaat u uw pianospel op een USB-stick op. Met de ingebouwde Bluetooth-functionaliteit speelt u mee in apps als GarageBand, piaScore, SheetMusicDirect en meer. U bent voorbereid op de toekomst met deze instrumenten!

L/Mono, R line outputs aanwezig!

Sluit gemakkelijk een versterker, PA systeem en meer aan via de nieuwe L/Mono, R line output! Het ontbreken van de juiste line output was een gebrek aan de FP-30. Deze toevoeging aan de FP-30X maakt de stage piano zeker interessanter voor optredende artiesten.

Bluetooth Audio aanwezig!

Naast Bluetooth MIDI op de Roland FP-30 heeft de FP-30X ook Bluetooth Audio. Hiermee streamt u muziek van uw smartapparaat naar de stage piano. U kunt zo muziek via de speakers van de FP-30X luisteren en meespelen met uw favoriete hits.

Nieuwe setting voor speakers

Het geluid uit de speakers van de FP-30 kon wat dof klinken wanneer u de stage piano een tafel had liggen. Dit omdat de speakers naar beneden gericht zijn. Daar heeft Ronald aan gedacht bij de FP-30X door een speciale functie in te bouwen. Deze setting kunt u inschakelen wanneer nodig en het geluid wordt geoptimaliseerd.

Opnemen als .WAV

Op de FP-30 kon je enkel opnames als MIDI opslaan op het interne geheugen of een USB-stick. De FP-30X maakt het nu mogelijk om gemakkelijk een hoge kwalitatieve opname te maken als .WAV en deze op de USB op te slaan.

Hoger polyfonie en meer voices

Wie zich bij de FP-30 zorgen maakte over het verliezen van noten, hoeft dat bij de FP-30X zeker niet te doen. Het polyfonie is gestegen van 128 naar maar liefst 256.

Het aantal voices is met de FP-30X gestegen van 35 naar 46. Naast het toevoegen van nieuwe voices zijn de bestaande voices kwalitatief beter geworden.

Geen styles & nieuwe apps

De ritmes die eerder met de FP-30 beschikbaar waren zijn eruit gehaald.

De app Piano Partner 2 is niet meer toegankelijk met de FP-30X. Daarvoor in de plaats zijn Piano Every Day en Piano Designer gekomen. Hiermee kun je onder andere pianomuziek downloaden en details van het pianogeluid aanpassen.

Conclusie 

Als u een beter digitale piano wil die langer meegaat en meer toekomstig bestendig is dan raden wij de Roland FP30X aan. U krijgt met dit instrument meer mogelijkheden. Ook heeft het instrument meer klanken dan de Roland FP-30

Meer leren over de Roland FP-30X?

Roland FP-30X

 

En bekijk de video's hieronder over de Roland FP-30 en de Roland FP-30X!