Digitale piano

Een digitale piano of elektrische piano heeft geen snaren en hamertjes die deze snaren aanslaan zoals een akoestische piano. Een elektrische piano heeft sensoren die de beweging van de toetsen registreren en een klankgenerator die deze registraties omzet in geluid. De luidsprekers die verwerkt zijn in de piano zorgen voor de klankweergave. Bij de beste digitale piano’s is het tegenwoordig steeds minder te horen dat het geen echte akoestische piano’s zijn. Op een digitale piano kunt u het volume regelen en ook met een hoofdtelefoon spelen. 

Waarom een digitale piano? 

Een digitale piano kopen heeft vele voordelen ten opzichte van een akoestische piano, een digitale piano behoeft nauwelijks onderhoud en u kunt met een hoofdtelefoon spelen. Een elektrische piano biedt daarbij ook een uitkomst voor de pianist die geen akoestische piano kan aanschaffen vanwege de woonsituatie of het budget. Elektrische piano’s nemen veel minder ruimte in beslag en zijn er in alle prijsklassen. Door de mogelijkheid om met een hoofdtelefoon te spelen kunnen ook pianisten met bijvoorbeeld appartementen, gehorige huizen of kleine kinderen op elk moment genieten van een mooie piano.

Daarnaast zijn de functies van een digitale piano ook uitgebreider, u kunt bijvoorbeeld met andere geluiden spelen zoals e-piano’s, orgels en strijkers, en digitale piano’s bevatten vaak effecten. Ook heeft u beschikking over extra functies zoals een metronoom en een recorder. Voor de pianist die meer mogelijkheden en uitdagingen zoekt naast het ‘gewone’ pianospelen, kan een digitale piano dus ook een uitkomst zijn. 

Hoe werkt een elektrische piano?

Zoals genoemd heeft een digitale piano geen snaren die het geluid maken maar een digitale klankbron. Om de digitale klankgenerator aan te sturen heeft een elektrische piano meerdere sensoren die de bewegingen van de toetsen registreren en omzetten in een signaal. Bij veel digitale piano’s zitten deze sensoren onder het klavier. De sensoren registreren niet alleen welke toets er wordt aangeslagen maar ook hoe hard en hoe snel de toets wordt aangeslagen. Hoe beter de piano, hoe meer nuances worden geregistreerd. Het signaal dat de sensoren afgeven aan de hand van uw pianospel wordt omgezet in geluid met behulp van samples. Dit zijn vooraf opgenomen geluidsfragmenten van akoestische piano’s, en ook hier geldt: hoe beter de piano, hoe beter de samples. 

Wat zijn samples?

Het samplen van een piano begon bij de eerdere digitale piano’s door simpelweg elke toon van een akoestische piano afzonderlijk op te nemen. Later werd er dynamisch gesampled waarbij één toets op verschillende manieren wordt aangeslagen om de verschillende klanken van de piano naar boven te brengen en een dynamisch geluid te creëren. Tegenwoordig doen veel pianomakers dit met modelling; er wordt digitaal in kaart gebracht hoe een klank zich ontwikkelt, en met deze informatie kunnen digitale piano’s real time “berekenen” hoe de gesamplede piano klinkt bij een bepaalde aanslag. Uw digitale piano bootst daarmee zo nauwkeurig mogelijk een akoestische piano na. Met alle ontwikkelingen in de technologie kunt u zich voorstellen dat elektrische pianomakers steeds dichter bij een echte piano komen en dat elektrische piano’s daardoor steeds mooier klinken.

Digitale piano vs. akoestische piano

Digitale piano’s zullen waarschijnlijk nooit zo mooi zijn als akoestische piano’s, maar tegenwoordig zetten producenten zoals Yamaha, Roland en Kawai zeer mooie digitale piano’s op de markt. En daarbij komt nog dat een elektrische piano’s veel meer functies heeft dan een akoestische piano en geen onderhoud nodig hebben. Aan akoestische en digitale piano’s zitten dus voor- en nadelen.

Wat kan een digitale piano?

Zoals al eerder genoemd werd, hebben digitale piano’s veelal extra functies. Hieronder worden een aantal van de meest voorkomende functies en kenmerken beschreven.

Volumeregeling en spelen met een hoofdtelefoon

Een van de kenmerken die een digitale piano zo aantrekkelijk maakt is de mogelijkheid tot het regelen van het volume van de piano. Ook het spelen met een hoofdtelefoon is erg handig. U kunt door deze functies zelf regelen hoeveel uw omgeving hoort van uw pianospel. Zo is het ook mogelijk om in appartementen of gehorige woningen een piano te hebben. Daarnaast is het ook handig als u later in de avond wil spelen als bijvoorbeeld uw kinderen al slapen. Ook kan een hoofdtelefoon fijn zijn als u ongestoord wilt oefenen op een moeilijk passage.

Meerdere klanken

Naast de klank van een authentieke akoestische piano bevat een digitale piano nog andere sound om mee te variëren. De digitale piano’s met een lager budget beginnen met ongeveer 10 klanken. Meestal vindt u op deze elektrische piano’s naast het gewone pianogeluid ook een selectie aan e-piano’s, orgels, strijkers, klavecimbels, gitaren en/of blazers. Bij de elektrische piano’s uit het hogere segment zijn er ook piano’s met een geluidsbibliotheek met wel 50 klanken. Ook de kwaliteit van de klanken gaat omhoog bij hoogwaardige piano’s. Bent u opzoek naar een nog grotere geluidenbibliotheek? Dan kunt u ook eens kijken bij de keyboards of de synth en stage piano’s.

Metronoom en ritmes

Vroeger kocht men een ouderwetse mechanische metronoom om te oefenen met ritmisch pianospelen, maar tegenwoordig zit dit eigenlijk in elke elektrische piano ingebouwd. U kunt zelf de maatsoort en het ritme instellen, en dikwijls kunt u ook nog eens kiezen uit verschillende metronomen, van simpele tikjes tot ritmes met percussie.

Opnames maken

Vrijwel iedere elektrische piano beschikt over een opnamemodule waarmee u uw eigen pianospel kunt opnemen. Zo kunt u uzelf terugluisteren of bijvoorbeeld de linker- en rechterhand apart oefenen door de linkerhand eerst op te nemen en dan de partij van de rechterhand eroverheen te spelen.

Effecten

Op vele digitale piano's zijn effecten zoals chorus en reverb te vinden waarmee een gelaagder en rijker geluid gecreëerd kan worden. Ook kan de brilliance (helderheid) worden aangepast naar smaak. De ene pianist houdt meer van een warm geluid, terwijl een andere pianist liever een hele heldere pianoklank heeft. Piano's met meer effecten vindt u op de keyboard en synth en stage afdeling. Deze piano's en keyboards hebben nog veel meer effecten, zoals delay, tremolo, ring modulation, flanger en rotary speaker die veelal worden gebruikt door toetsenisten in bands. Voor een gewone mooie akoestische piano sound heeft u deze effecten niet nodig.

Bluetooth op een digitale piano

Tegenwoordig hebben de meeste digitale piano’s een bluetooth mogelijkheid. Via de bluetooth kunt u apparaten zoals uw telefoon, tablet of laptop verbinden met de piano om zo verschillende apps te gebruiken. Verschillende producenten hebben al apps uitgebracht die bijzondere extra functies bieden tijden het pianospelen. Zo zijn er veel apps met educatieve functies ter bevordering van het leren pianospelen, bijvoorbeeld met interactieve bladmuziek die volgt waar in de muziek je bent. Voorbeelden van apps zijn de Roland Piano Partner 2 en Yamaha Smart Pianist.

Goede digitale piano merken

Een digitale piano kopen zorgt ervoor dat u voor vele keuzes komt te staan, zo moet u bijvoorbeeld kiezen welk merk digitale piano u wilt. Oostendorp Muziek heeft een ruim aanbod met vele verschillende merken, zodat u ruim de keuze heeft om precies het instrument te vinden wat bij u past. Elektronische piano’s van grote merken zoals YamahaRolandKawaiKorg en Casio hebben wij allemaal op voorraad. Het is vooral belangrijk dat u een instrument vindt waarvan u de klank mooi vindt. Yamaha heeft bijvoorbeeld een heldere klank terwijl Roland juist een wat warmere klank heeft. Zo heeft ieder merk zijn unieke eigenschappen, waarbij het ene niet beter is dan het andere; het komt neer op uw persoonlijke smaak.

Yamaha Clavinova

Yamaha digitale piano's en in het specifiek Yamaha Clavinova digitale piano's zijn al jaren een begrip in de digitale piano-wereld. Clavinova piano’s hebben de kenmerkende heldere Yamaha pianoklank. Het design is geïnspireerd door de klassieke akoestische piano, met als resultaat een mooi elegant meubel. Al vanaf 1983 loopt de Clavinova-lijn voort; Yamaha is daarmee toonaangevend in de home piano’s. Lees hier meer over de Clavinova-lijn van Yamaha.

Roland piano digitaal

Naast Yamaha is ook Roland een grote speler bij de digitale piano's. Roland maakt in de HP-serie prachtige home piano's met een warmere klank. Ook de home piano's van Roland zijn geïnspireerd door akoestische piano's en zullen elegant staan in uw woonkamer. Naast de huiskamerpiano's maakt Roland ook stage piano's en compacte piano's zoals de Roland FP-serie met de populaire FP-30 en FP-90, die bekend staan om de goede prijs-kwaliteit verhouding. Kijk op deze pagina voor alle digitale piano's van Roland.

Kawai digitale piano

Een derde belangrijke naam in de digitale piano-wereld, is Kawai. Het Japanse Kawai maakt hoogwaardige digitale piano's voor alle pianisten. Net als Yamaha, heeft Kawai een achtergrond in akoestische piano's en gebruiken zij al hun kennis om een zo realistisch mogelijke akoestische ervaring te creëren. Bekijk hier alle Kawai digitale piano's.

Soorten elektrische piano’s

Binnen de categorie digitale piano’s zijn vele varianten te vinden passend bij verschillende situaties. Of u nu een mooie piano voor in uw woonkamer zoekt, of een draagbare piano voor een studentenkamer, u vindt het allemaal in de categorie digitale piano's.

Home piano

De home piano of huiskamerpiano is een elektrische piano in een mooi klassiek ogend meubel dat goed zal staan in uw woonkamer. De Yamaha Clavinova-lijn is hier een goed voorbeeld van. Home piano’s zijn vooral gericht op het nauwkeurig nabootsen van de akoestische piano. Klik hier voor alle home piano's in ons assortiment.

Compacte piano

De compact piano is voor de pianist met wat minder ruimte en die misschien ook wel op zoek is naar een draagbare piano. Een compact piano heeft namelijk niet altijd een vast onderstel, deze kunt u vaak wel bijbestellen. Ook kunt u ervoor kiezen om de compacte elektrische piano op te stellen op een schaarstandaard waardoor deze gemakkelijk en snel verplaatsen is en u erg mobiel bent met uw instrument. Kijk hier voor alle compact piano's.

Arranger piano of ritme piano

Met arranger piano’s breidt u uw opties uit door de vele extra functies, geluiden en ritmes die deze soort digitale piano bevat. Arranger piano’s worden ook wel ritmepiano’s genoemd en hebben veel functies die keyboards ook bevatten. Bekijk hier alle arranger piano's.

Digital classic piano

De Digital Classic piano is een uniek concept van Oostendorp Muziek, dit zijn digitale piano's gecombineerd met een authentieke pianokast waardoor er aan het uiterlijk niet te zien is dat het een digitale piano is. Digital Classic piano's staan net zo mooi in uw woonkamer als een echte akoestische piano, maar bieden u alle voordelen van een digitale piano. U kunt hier meer lezen over de Digital Classic en de ontwikkeling ervan.

Digitale vleugels

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een indrukwekkend klassiek uiterlijk met een digitale vleugel. Deze zien er niet alleen fraai uit, maar klinken ook mooi door een ruimtelijke indeling van de speakers. Bij Oostendorp hebben we digitale vleugels van Yamaha, Roland, Digital Classic en Kawai. Lees hier meer over digitale vleugels.

Synthesizers, stage piano’s

Synthesizers en stage piano's zijn ook elektronische piano's, maar met een ander doel dan de digitale piano's waar het hier om gaat. Synthesizers en stage piano's zijn voor toetsenisten in bands en voor muziekproductie. Deze typen elektrische piano's hebben nog veel meer mogelijkheden dan de digitale piano die gemaakt is met al hoofddoel een akoestische piano zo mooi mogelijk nabootsen. Synthesizers en stage piano's hebben over het algemeen veel meer sounds en effecten, en op synthesizers kunt u zelfs geheel uw eigen sounds creëren. Kijk hier voor al onze synthesizers en stage piano's en alle informatie hierover.

Keyboards

Een keyboard is weer een ander type elektrisch toetsinstrument, met een groot verschil met andere digitale piano's: keyboards hebben een heel ander klavier. Een keyboard klavier is over het algemeen niet geschikt voor echt klassiek pianospel. Keyboards zijn meer gericht op performance en entertainment en hebben daarvoor onder andere veel ritmes en begeleidingen. Hiermee kunt u op een eenvoudige en snelle maar leuke manier songs aanleren. Op deze pagina kunt u meer lezen over keyboards en bekijken welke keyboards Oostendorp Muziek in het assortiment heeft. 

Tweedehands digitale piano

Bij Oostendorp Muziek bieden we u ook tweedehands digitale piano's aan. Deze piano's komen bij ons wanneer een klant zijn/haar piano inruilt bij aanschaf van een nieuwe. De tweedehands digitale piano's worden nagekeken en komen vervolgens bij ons in de outlet te staan. Een tweedehands digitale piano aanschaffen kan erg aantrekkelijk zijn omdat u voor hetzelfde budget een betere piano met meer functies kunt kopen dan wanneer u een nieuwe piano zou kopen. Bekijk hier ons huidige aanbod tweedehands digitale piano's.

Goedkope digitale piano of dure digitale piano

Er zijn digitale piano's in alle prijsklassen, beginnend met compacte piano's vanaf €300 en home piano's vanaf ongeveer €500, met als uiterste de digitale vleugels tot €17.000. Overigens gaat het bij zo'n digitale vleugel om het vlaggenschip van Yamaha en is doorgaans de prijs van een home piano's maximaal €5000. Uiteraard is zo'n digitale vleugel van de absolute top wel uitzonderlijk goed, maar ook met een gemiddeld budget kunt u al een mooie digitale huiskamer piano aanschaffen. Prijsverschillen binnen series en tussen merken komen onder andere vaak door het ingebouwde speakersysteem, krachtige speakers maken uit voor de prijs maar zorgen ook voor de beleving van de piano. Ook komt er bij een hogere prijs vaak een tal aan extra functies bij zoals bluetooth, meer sounds en effecten, een beter klavier of hoogwaardige samples. Daarnaast wordt er beter materiaal gebruikt bij duurdere piano's ter bevordering van de klank en duurzaamheid van de piano.

Digitale piano

Wij hebben een groot aanbod aan digitale piano's, ook wel elektrische piano's genoemd. Ontdek welke elektrische piano perfect bij u past en profiteer van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Onze vakkundige medewerkers helpen u graag in onze winkel.

Lees meer
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-18 van 225

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Oostendorp Digital Classic Elite III PE messing
  Oostendorp Digital Classic Elite III PE messing
  € 4.395,00
  € 3.995,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 2. Oostendorp P1 Basic II XT PWH chroom
  Oostendorp P1 Basic II XT PWH chroom
  € 2.099,00
  € 1.449,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 3. Oostendorp P1 Deluxe IV PWH chroom
  Oostendorp P1 Deluxe IV PWH chroom
  € 2.599,00
  € 1.849,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 4. Oostendorp P2 Deluxe IV PWH chroom
  Oostendorp P2 Deluxe IV PWH chroom
  € 2.799,00
  € 2.049,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 5. Amadeus D510 BT B digitale piano
  Amadeus D510 BT B digitale piano
  € 1.099,00
  € 699,00
  Verwachte levertijd
  onbekend
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 6. Oostendorp P1 Royal PE chroom digitale piano
  Oostendorp P1 Royal PE chroom digitale piano
  € 2.399,00
  € 1.699,00
  Niet op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 7. Amadeus Stage 1 BT stagepiano
  Amadeus Stage 1 BT stagepiano
  € 539,00
  € 299,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 8. Oostendorp Digital Classic Grand Superior V PE messing 6102-4852
  Oostendorp Digital Classic Grand Superior V PE messing
  € 6.995,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 9. Oostendorp Digital Classic Royal PE chroom digitale piano
  Oostendorp Digital Classic Royal PE chroom digitale piano
  € 3.495,00
  € 3.175,00
  Niet op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 10. digitale piano
  Oostendorp Digital Classic Grand Elite III PE chroom
  € 8.450,00
  € 7.675,00
  Niet op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 11. Digital Classic
  Oostendorp Digital Classic Grand Elite III PE messing
  € 8.250,00
  € 7.495,00
  Niet op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 12. Oostendorp Digital Classic Mini Grand Elite III PE chroom
  Oostendorp Digital Classic Mini Grand Elite III PE chroom
  € 5.150,00
  € 4.675,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 13. Oostendorp Digital Classic Mini Grand Deluxe IV PWH chroom
  Oostendorp Digital Classic Mini Grand Deluxe IV PWH chroom
  € 4.285,00
  € 3.895,00
  Niet op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 14. Oostendorp Digital Classic Deluxe IV PE chroom
  Oostendorp Digital Classic Deluxe IV PE chroom
  € 3.495,00
  € 3.175,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 15. Oostendorp Digital Classic Basic II XT PWH chroom
  Oostendorp Digital Classic Basic II XT PWH chroom
  € 2.750,00
  € 2.495,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 16. Oostendorp Digital Classic Basic II XT PE chroom
  Oostendorp Digital Classic Basic II XT PE chroom
  € 2.600,00
  € 2.375,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 17. Amadeus D310 B digitale piano
  Amadeus D310 B digitale piano
  € 999,00
  € 599,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
 18. Yamaha Clavinova CVP-407 digitale piano
  Yamaha Clavinova CVP-407 digitale piano
  € 1.995,00
  Op voorraad
  Staat opgesteld in de showroom
  Bekijk Meer
Categorie
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-18 van 225

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Filteren op