Muzikale MeiMaand Voordeel tot wel 30% korting


Sauter piano

 

Sauter piano

Het Duitse topmerk Sauter is een van de oudste Duitse pianofabrikanten, dat vanaf het begin tot op heden in handen is van de familie Sauter. Johan Grimm die met zijn adoptiezoon Carl Sauter in Spaichingen een werkplaats begon in 1819, bouwde het bedrijf uit tot een volledig productiebedrijf. Inmiddels zijn we al 5 generaties verder en heeft iedere Sauter iets bijzonders toegevoegd aan het bedrijf.

Bekijk Sauter

Johann Sauter, de 2e generatie, was een ingenieur in hart en nieren en ging de hele wereld over op zoek naar nieuwe ideeën om hun piano’s verder te verbeteren. Zijn zoon Carl Sauter II heeft op zijn beurt het hele productieproces gemoderniseerd. De 3e generatie, Hans Sauter, was een verkooptalent en slaagde erin om Sauter's piano aanbod mondiaal aan de man te brengen. In de jaren 60 toen de 4de generatie aan de beurt was, genoot de Sauter een uitstekende reputatie bij professionele pianiste en het amateurpubliek. Carl Sauter III ontwikkelde het beroemde Sauter R2 mechaniek en versnelde de repetitie (snelheid van de toets) van de bestaande mechanieken om dichter in de buurt te komen van de repetitie van een vleugel. De productiecapaciteit werd in 1982 verder vergroot door de opening van een nieuwe fabriek met nieuwe machines. Toch worden tot op de dag van vandaag nog vele onderdelen met de hand vervaardigd om de perfecte beleving van het pianospelen te kunnen blijven garanderen.

Sauter piano, klank door middel van nauwkeurigheid

Een piano is veel meer dan alle onderdelen bij elkaar. De mooie klank ontstaat door een harmonieuze symbiose van talloze grondstoffen, onderdelen en details. Daarbovenop komen de liefde, ervaring en muzikale gevoeligheid van de pianomaker. Een kijkje binnenin de Sauter piano onthult vele geheimen van de klank.

Wij kunnen begrijpen dat u zich door het gebruik van jargon niet altijd een voorstelling kunt maken van wat er precies wordt bedoeld. Bij een bezoek aan Oostendorp Muziek in Wezep zijn onze adviseurs graag bereid om u deze details uit te leggen. Zo wordt voor u duidelijk waar deze gebruikte pianotermen voor staan en wat Sauter piano’s en vleugels zo uniek maakt. Dit is onderdeel van de service die Oostendorp Muziek aan haar klanten wil geven. Wij zijn door Sauter als wederverkoper goedgekeurd, omdat Sauter alleen hun kwaliteit kan garanderen als het dealernetwerk dezelfde eisen aan een piano of vleugel stelt.

Kom langs in de showroom! Onze pianospecialisten staan voor u klaar.

Winkelafspraak plannen

De zangbodem van de Sauter piano en vleugel

De speciale “Sauter Bolvormige Holte®” van de zangbodem die aanwezig is bij alle door Sauter ontworpen piano's en vleugels bewaart het geheim van haar speciale klank. Deze bestendige, robuuste en klank-ondersteunende inkeping, is afkomstig uit een productieproces dat uniek is in de wereld. Dit proces kan alleen worden beheerst na vele jaren van intensieve ervaring. Het vurenhout is afkomstig uit regio's in lage bergketens en uit de Alpen. Het hout is zeer hard maar ook luchtig en flexibel. De vormen en posities van de planken zijn cruciaal voor de precieze holte. De planken worden onder immense druk in een mal aan elkaar gelijmd. Hierbij wordt de holte gestabiliseerd zodat het niet terugkeert naar de oorspronkelijke vormen van het hout. Dit brengt de gewenste puurheid en helderheid in de klank van de Sauter piano.

Na jarenlang ontwikkelen en onderzoeken is het productieproces van de zangbodem geoptimaliseerd. Dit zorgt mede voor de herkenbare Sauter klank. In de laatste paar decennia is gebleken dat het onmogelijk is om het proces te kopiëren. Dus wat zijn de grote verschillen met andere zangbodems die gebruikt worden? De zangbodem van andere piano's zijn vaak uitsluitend bolvormig gemaakt, resulterend in een vrij bescheiden klank. Ook het gebruik van hout van matige kwaliteit, of vurenhouten planken van onbekende afkomst en voorbehandeling hebben negatieve invloed op het geluid.

Sauter vleugel

Bruggen en snaren

De “Sauter Bolvormige Holte®” creëert geweldige voorwaarden om de zangbodem individueel per toon te laten vibreren. Op deze manier kunnen veel hoge boventonen worden geproduceerd. De energie van de trillende snaren wordt overgebracht via de bruggen, ook wel de kam genoemd, die stevig zijn vastgelijmd aan de zangbodem. De snaren rusten op deze bruggen met een accuraat bepaalde druk. Bovendien zijn ze vastgezet met zogenaamde kamstiften, zodat de trilling van de snaar zo effectief mogelijk gestuurd wordt naar de zangbodem.

Het op elkaar afstemmen van de snaarsterkte, snaarspanning en brugspanning bepalen het klankkarakter met zijn expressie. Als één van deze onderdelen veranderen in de tijd, dan gaat de ziel van de klank verloren.

De snaren zijn gemaakt van topkwaliteit staal. Dit staal mag niet te hard of te zacht zijn. De bassnaren zijn gesponnen met 99,9% puur koper om het juiste gewicht te bereiken. Om deze kwaliteit te garanderen produceert Sauter de snaren zelf.

Harmonie en nauwkeurigheid

De grote klasse van klankkwaliteit bij de Sauter piano en vleugel komt tot stand door de harmonische wisselwerking tussen de volgende factoren:

  • de juiste keuze van hout voor de zangbodem, bruggen en speciaal gevormde latten;
  • “Sauter Bolvormige Holte®”;
  • de nauwkeurige ontwikkeling en plaatsing van de kammen en kamstiften;
  • de hoge en consistente kwaliteit van de snaren;
  • nauwgezette agrafen voor de optimale begrenzing in de klinkende lengte van de snaar;
  • eersteklas onderdelen voor de verbindingen van de snaar, zoals agrafe en kamstiften, die met grote accuraatheid zijn geproduceerd. Het materiaal is een legering van messing en staal, terwijl die van de Sauter 275 concertvleugel zelfs gemaakt zijn van puur titanium.

De specificaties van al deze onderdelen zijn voor elk piano- en vleugelmodel apart ontworpen.

IJzeren platen en achterkant

Het gegoten gietstalen frame dat Sauter zelf produceert, moet enorme krachten van meer dan 20 ton permanente spanning dragen. Dit moet gebeuren zonder te buigen of te resoneren. Het kan alleen bereikt worden met zorgvuldig bewerkt gietstaal, gecombineerd met professioneel vakmanschap.

De zangbodem is stevig bevestigd in een inkeping aan de achterkant. De achterkant van de piano is voorzien van een zware houten constructie. Dit is in tegenstelling tot een vleugel, waarbij de zangbodem aan de onderkant is te vinden. Door deze combinatie kan de zangbodem in de piano onbelemmerd bewegen en kan de trillende energie van de pianosnaren lang heen en weer worden gekaatst. Hierdoor worden de klanken verlengd. Ten gunste van de klank heeft Sauter besloten om te kiezen voor de conventionele manier van piano’s bouwen: met de hand. Wanneer een piano wordt gebouwd kunnen veel stappen in het productieproces machinaal of vereenvoudigd gedaan worden. Echter, de kwaliteit van het geluid komt eronder te lijden. De sprankelend heldere klanken van Sauter piano’s en vleugels zijn nou juist de kenmerken van hun handgemaakte instrumenten. Omdat de afnemers van Sauter de mooie klank waarderen, handhaaft Sauter de werkwijze gelijk ze de afgelopen 200 jaar gedaan hebben.

Verhouding van de snaren

In tegenstelling tot rationele techniek, zoals bij een digitale piano gebruikt wordt, spelen persoonlijke gevoelens een beslissende rol in het productieproces van piano’s en vleugels. De pianomaker moet eerst beslissen hoe de piano moet gaan klinken en zoekt daarna de methode om dit doel te realiseren.

De eerste stap is het opstellen van de maten, lengtes, profielen, trekkracht van de snaren etc. Dit is de basis van een piano, zijn genetische ontwerp zogezegd. Alhoewel tegenwoordig computer programma's gebruikt worden om parameters te berekenen, is de essentie bij het produceren van piano’s en vleugels nog steeds dat een ervaren persoon met een scherp gehoor moet beoordelen met welke afstellingen elke piano of vleugel het beste tot zijn recht komt. Omdat een akoestische piano en vleugel natuurinstrumenten zijn, is een op maat gevormde afstelling per exemplaar onmisbaar om tot een ultiem resultaat te komen. Een scherp oor voor muziek en jarenlange ervaring zijn echt cruciaal in dit proces.

Deze vaardigheden plus 200 jaar van traditie hebben de piano's en vleugels van Sauter haar onmiskenbare klankkarakteristiek gegeven. Niet alleen bij Sauter zijn ervaren mensen aanwezig, maar ook bij Oostendorp Muziek, als Sauter dealer, werken pianotechnici met veel kennis en decennia ervaring. Bij ons kunt u met zekerheid van kwaliteit en de juiste prijs uw piano kopen.

De Hamers

De meeste pianisten weten dat een pianoklank ontstaat als de hamerkop, bekleed met vilt, op de snaar slaat. Extreem vertraagde beelden hebben laten zien dat dit proces nog veel ingewikkelder is dan eerst werd geloofd door experts.

De pianohamers zijn niet alleen de correspondent tussen de muzikant en de piano of vleugel, maar ze zijn ook in sterke mate betrokken bij het realiseren van de klank. Hierdoor zijn ze een fundamenteel onderdeel van de muzikale expressiviteit. Dit is waarom bij Sauter piano’s veel aandacht wordt besteed aan dit punt.

Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren. De sterkte van het vilt, de textuur en vorm, de hamersteel, de kern van de hamerkop en het lijmen ervan bepalen het spectrum van boventonen en ondersteunen. Dit geheel maakt samen de totale klankkwaliteit van de piano of vleugel. De meest gunstige afstelling kan niet worden berekend; die kan alleen worden bereikt door intuïtie en ervaring.

Intoneren van de Sauter piano

Het intoneren van de hamers van een piano of vleugel is als het slijpen van een ruwe diamant tot een glinsterend kunstwerk. Het is één van de belangrijkste stappen bij het fabriceren van een piano of vleugel, maar ook de meest moeilijke. De pianotechnici bij Sauter creëren de onmiskenbare Sauter klank door het gebruik van dunne naalden en fijn schuurpapier. Naast goed vakmanschap en ervaring is een ontwikkeld muzikaal zintuig essentieel voor dit succes. Alleen een fijn geïntoneerde piano of vleugel kan zijn klankvolheid ontplooien en reageren op nuances van de pianist tijdens het spelen. Sauter heeft een grote verscheidenheid aan pianotechnici die allemaal de essentie van Duitse ‘Gründlichkeit’ begrijpen.

Toetsen en mechaniek van Sauter piano's en vleugels

Zoals een kostbaar zilveren bestek bijdraagt aan het genieten van lekker eten, zo draagt de werking van een eersteklas klavier bij aan het beleven van een piano of vleugel. Het klavier (alle 88 toetsen van een piano of vleugel) is deel van het muzikale mechanisme waar vaak weinig aandacht aan wordt gegeven. Echter, als het niet feilloos wordt gebouwd, wordt het genot al snel vertroebeld bij het aanslaan van de toetsen. Sauter was de eerste pianofabrikant die het moderne stalen frame introduceerde. Hiermee wordt voorkomen dat het klavier gaat vervormen.

Het pianomechaniek, het meest belangrijke onderdeel van het muzikale loopwerk, dient voor het omvormen van de energie die ontstaat als er op een toets wordt gedrukt. Deze kracht wordt omgezet in trillingsenergie. Goede piano’s en vleugels zijn rijk in boventonen. De tonen worden overgebracht overeenkomstig de intensiteit waarmee de toets wordt ingedrukt. Dit is de bron van expressie. Het is belangrijk voor iedereen die piano speelt om zijn of haar aanslag te ontwikkelen. Zo wordt de dynamiek in het pianospel vergroot en wordt emotie beter voelbaar. Dit kan alleen met een perfect ontworpen mechanisme, geproduceerd met de grootste nauwkeurigheid. Ook een perfecte afregeling van het pianomechaniek is cruciaal.

Als u de Sauter pianoforte workshop volgt, zult u merken dat u het op prijs stelt dat er meer dan vakmanschap alleen bij komt kijken als er meer dan 6000 stukken hout, leer, vilt, en metaal in één mechanisme wordt gemaakt. Dit alles om een klank te creëren die geen muzikale grenzen heeft.

Sauter piano tweedehands

Naast de nieuwe piano's staat er in de winkel ook een wisselend aanbod aan tweedehands Sauter piano's. Bekijk hier het actuele aanbod aan tweedehands piano's van het Duitse topmerk Sauter.

Dit hele fabricageproces in het echt beleven?

Heeft u interesse om een keer de Sauter fabriek te bezoeken? Wij organiseren eens per jaar een rondleiding in de Sauter piano en vleugel fabriek, zodat u alle aspecten van de fabricage ook in het echt kunt beleven. U krijgt dan ruim van tevoren bericht wanneer de uitstap wordt gepland. Tot dan bent u natuurlijk van harte welkom in de showroom van Oostendorp Muziek om het uitgebreide assortiment met zowel de Sauter piano als vleugel te komen ervaren. Maak via onderstaande button een winkel-afspraak en vergelijk alle Sauter piano's en vleugels!

Plan hier een winkelafspraak

Gerelateerde teksten:

Steinberg piano

Steinway piano

W.Hoffmann piano

 

rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg