Yamaha Tyros 5


Tyros5 - Beleef muziek!

Door: Menno Beijer | Tyros-specialist

Muziekmaken is beleven, beleven is emotie, dit is een gouden regel die altijd geld. Wanneer je muziek maakt en je voelt daar wat bij, zijn klanken en wat je er mee kunt zeer belangrijke zaken. Geluiden vindt je pas mooi als ze je wat doen. Geluiden doen je pas wat als je ze kunt sturen en manipuleren zoals jij, als bespeler van dit toetsinstrument zou willen. Noten neerleggen op het juiste moment. Controle hebben over de afwerking van een gespeelde toon. Het gevoel hebben alsof je spreekt door het instrument en jouw eigen muzikale verhaal vertelt aan jezelf en-of aan je publiek.

Ontwikkeling van de Tyros serie

Nimmer was het zo realistisch, en waren de klanken zo helder en zuiver gedetailleerd als in dit nieuwe toetsinstrument de Yamaha Tyros 5.

Dit instrument stoelt op een rijke geschiedenis, geboren 12 jaar geleden als Tyros, toen een doorbraak in de homekeyboard wereld. Frisse klanken gelijk aan CD kwaliteit werden voor het eerst toegewijd aan een elektronisch toetsinstrument. Nu na jaren van doorontwikkelen en luisteren naar zijn bespeler, professioneel op het podium of amateur in de huiskamer is het tot dit uiteindelijke resultaat gekomen. Een muziekinstrument met de hoofdletter B van beleven.

Yamaha Tyros 5

Bedieningsgemak

De Tyros5 is een zeer toegankelijk instrument dat juist door de ontwikkelingen alle vormen van natuurlijke bediening heeft behouden, dat wil zeggen dat iedere Tyros bespeler het nieuwe instrument bijna gelijk doorziet en elke nieuwe Tyros bespeler er bijna vanzelf vrijwel direct mee aan de slag kan. Het lijkt wel of het een kledingstuk is wat direct perfect past. Zo doordacht is het bedieningsgemak opgebouwd.

Authentic Ensemble Performances

De Tyros5 is een echte muzikale kunstafdeling. Het klankenaanbod van dit instrument is zo groot dat het bijna ondoenlijk is alle sounds te benoemen. De Tyros5 is dan ook niet in een categorie te zetten, dat wil zeggen dat iedere muzieksoort, smaak of stijl zich op een uitzonderlijk mooie manier presenteert. Een mooi voorbeeld is de primeur op een toetsinstrument de zogenaamde Authentic Ensemble Performances. Dit is een samengestelde performances van bijvoorbeeld een blazerssectie.

Wanneer je hiermee speelt zijn alle details geweldig om naar te luisteren. Je hoort alle subtiele kenmerken van elke blazer in de performance naar voren komen. In de prachtig vormgegeven omgeving in de display zijn er diverse instellingen mogelijk. Dit niet alleen voor blazers maar ook wanneer u een liefhebber bent van klassieke klanken zijn er schitterende strijkersensembles te gebruiken. Waanzinnig mooi en teder van klank. Uitkomende stemmen zijn hoorbaar, alle gespeelde noten zijn toegewezen aan het juiste instrument binnen de performance zodat het super-realistisch klinkt. Een geweldige aanvulling in de enorme lijst met mogelijkheden. Denk bij dit soort performances aan stijlen muziek zoals jazz, latin of juist filmische muziek.

Organ World

Nu we het toch hebben over verschillende muzieksoorten, is er op de Tyros5 nog iets unieks te vinden, namelijk Organ World. Vanaf nu kunnen mensen die orgel gespeeld hebben of dat nog doen, hun hart ophalen aan de 5 verschillende virtuele orgels. Bent u een liefhebber van het klassieke pijporgel, en u wilt graag preludes of fuga's spelen met een schitterend aanbod aan registers dan is dat mogelijk. Rijke warme theaterorgelklanken komen uit de Tyros5 zoals u ze alleen kent van de theaterorgels van weleer. Wilt u zelf Klaus Wunderlich uit uw Tyros5 halen dan kunt kiezen voor de Home Organs. Het geluid van deze orgels zal menig trommelvlies strelen en een gevoel van de jaren 70 en 80 voor velen opwekken. Ook poporgels uit Europa die in de roerige jaren 60 en 70 op het podium werden gebuikt zoals de Vox en het typische gillende geluid van de Farfisa vindt u in de Organ World. Heerlijke nostalgie die veel gevoel losmaakt. En dan uiteraard niet uit te vlakken het waanzinnige vette geluid van het Vintage Organ. De virtule drawbars zorgen voor miljoenen geluidscominaties waar elke orgelliefhebber gek op is. Denk aan een vette solo met een sound zoals bijvoorbeeld Jimmy Smith of Roda Scott tevoorschijn toverde. Dit kan ook op de Tyros5, compleet met alle bijbehorende effecten, zoals diverse galmen en rotary. Nimmer was er een instrument dat zoveel orgelfamilies en typerende realistische orgelsounds bij elkaar bracht. Elke orgelliefhebber vindt in de Organ World er zijn of haar sound.

Nieuwe Audio Styles

In het kader van realistische muziekbeleving is de Tyros5 uitgerust met een groot aantal Audio Styles. Dit is werkelijk geweldig. Spelen zoals je met een echte band speelt. Alles zit er op en eraan. De super-realistische drumsounds klinken zo omdat een echte drummer deze partijen heeft ingespeeld. Elke klap op een drumvel of bekken is live geslagen. Daardoor "Grooven" de begeleidingspartijen als nooit te voren. En last van toonhoogteverlaging bij het instellen van een langzamer tempo heeft u niet dankzij time stretch, die perfect bepaalt hoe alles moet klinken bij een lager of hoger tempo. Swing met echte lekkere vette ridebekkens die lui bespeeld worden, of speel latin met puntige percussie of lekker rocky met knallende snarepartijen. Het is een feest om met de Audio Styles te spelen. Hiermee tilt u uw muzikale vermogen naar een hoger niveau.

Effectprocessor

Niet alleen de styles zijn verbluffend, maar ook de nieuwe effectprocessor. Prachtig vormgegeven in de grote kleurendisplay van de Tyros5. De nieuwe Real Reverb is één van de vele effecten die u tot uw beschikking heeft. Wanneer we deze galm horen is het, het toevoegen van ruimte om het geluid heen en niet het aanzetten van zomaar een galm. De mixingconsole heeft vele parameters die u de mogelijkheid geven elk effect zeer nauwkeurig in te stellen. We kunnen spreken van een toevoeging van een professionele effectprocessor wanneer we nog verder kijken. De mixing console beschikt namelijk ook over digitale versies van diverse gitaarversterkers en gitaareffecten. Dit is uniek te noemen. Als in een studio kunt u voor uw gitaarklanken een versterker kiezen uit de mixing console. Denk aan een echt Amerikaans combo of een Britse versterker die uw sound super- realistich omvormen tot het geluid van grote gitaarhelden uit de rock en popgeschiedenis.

En bij effecten kunt u denken aan modulatie-effecten zoals Flanger, Chorus, Phaser of zelfs een geweldige AutoWah. Deze zijn in de mixingconsole op realistische wijze te bedienen.

Op het podium of thuis

De mogelijkheden van de Tyros5 zijn zoals gezegd giga uitgebreid. Voor de speler die thuis heerlijk muziek wil maken en geen moeilijke ingewikkelde handelingen wil maken is dit instrument uitermate geschikt, uren speelplezier met een onuitputtelijke bron van inspiratie is onder uw vingers. Voor de gebruiker op het podium of in de studio zijn er tal van zaken die het gebruik maken van de Tyros5 als geweldig maken. Een aantal zaken op een rij:

Audio Link Multi Pad

Met Audio Link Multi Pad, met deze functie kunt u onder de knop audiobestanden zetten die u in uw live performance kunt gebruiken, en ook deze maken gebruik van timestretch zodat de toonhoogte van het bestand niet wijzigt. Cross fader, dit is ook een functie die tijdens live performance van pas komt. Een compleet nieuwe schuif op het bedieningspaneel van de fraai vormgegeven Tyros5 is bedoeld voor het faden tussen een Midi song en een audiobestand.

Hierbij creëer je de mogelijkheid als een DJ te kunnen werken. Denk aan het maken van een soundscape met een beat uit de begeleidingssectie en dit aanvullen met een track uit het audiobestand. Heel gaaf en zonder creatieve grenzen. Voorts kunnen er vele zaken worden voorbereid in de Tyros5 zoals een orkestband. De Tyros5 is in staat middels Vocal Cancel van een MP3 audiobestand een Backtrack te maken, zonder de leadstem. Deze op te slaan en vervolgens op het podium te gebruiken. Ook kunnen er audiobestanden gekoppeld worden aan begeleidingstijlen. Ongekend creatief kunt u met de interne sounds en grooves uw eigen styles maken en uiteraard volledig bewerken.

Tyros5 met 61 en 76 toetsen

Tyros 5 de fantastische nieuwe blik op zelf muziekmaken, een solide en superbetrouwbare bron van techniek, uitgevoerd met 61 en ook 76 toetsen, voor de toetsenspeler die ook pianopartijen wil spelen en daar wat meer ruimte voor nodig heeft. Tyros 5 is beleven, realistisch beleven, jouw eigen muziek realistisch beleven.

Tyros5 website

Voor nog meer informatie over de Yamaha Tyros5 www.ty-5.nl


Opvolger van Tyros 5: YAMAHA GENOS

In 2017 heeft Yamaha de opvolger van de Tyros 5 gelanceerd: De Yamaha Genos. Op deze pagina kunt u van alles lezen over het keyboard.

Opvolger Tyros 5

Geen producten gevonden voor deze selectie.
rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg