Uw piano klaar voor de zomer

De zomerperiode staat weer voor de deur. Warm weer en een hoge luchtvochtigheid kenmerken dit seizoen. Welke invloed heeft dit op uw piano of vleugel en wat kunt u doen om de klank zo mooi mogelijk te houden? Tips voor het onderhouden van uw piano leest u hier.

Onderhoud uw piano in de zomer - waarom?

In de zomer zit er doorgaans veel vocht in de lucht. Het hout van uw piano of vleugel absorbeert het vocht en zet uit. Dat de dichtheid van het hout verandert is niet per se slecht voor het hout, het kan wel negatieve bijwerkingen hebben op het pianomechaniek, dat uit duizenden onderdeeltjes bestaat. Met een te hoge luchtvochtigheid kunnen de uitgezette houten onderdelen gaan schuren, wat weerstand oplevert. De piano speelt hierdoor zwaarder, u kunt met minder souplesse spelen en de klank vervormt. Daarnaast kunnen de asjes, snaren en stempennen gaan roesten, wat geen lust is voor het oog en het materiaal aantast.

Wat kunt u zelf doen?

Meten is weten

Om het uitzetten en later krimpen van het hout zoveel mogelijk te beperken, is het het beste voor uw instrument dat de temperatuur het gehele jaar door stabiel mogelijk is. Ideaal is tussen de 17 en 21 graden. Dit geldt voor zowel overdag als in de nacht en natuurlijk als u langere tijd van huis gaat, zoals op vakantie. Een ideale luchtvochtigeid ligt tussen de 45-60%. Onder het mom van ‘meten is weten’ is een hygro-thermometer een goed hulpmiddel.

Weg van het raam

Daarnaast helpt het om uw piano of vleugel indien mogelijk niet bij een raam te zetten waar het veel warmte vangt of waar koude en warme luchtstromen langs uw piano komen. Laat zeker geen zon op uw piano komen! Al helemaal niet in op een zwart hoogglans instrument. De piano wordt dan bloedheet wat kan leiden tot scheuren in het hout. Dit kan tot gevolg hebben dat u blijvende schade aan uw instrument houdt of dat hij zelfs total loss raakt.

Luchtvochtigheid omlaag

Met het gebruik van een Piano Life Saver-systeem, ook wel dampp-chaser houdt u de luchtvochtigheid ideaal afgestemd. Als de luchtvochtigheid te hoog is, wat dus vaak in de zomer het geval is, onttrekt het vocht aan de lucht. Het is het enige systeem dat twee kanten op werkt; in de winter het namelijk bij aan te laag vochtgehalte vocht af. Oostendorp Muziek is gecertificeerd in het inbouwen van Piano Life Saver-systemen. Wilt u hier graag meer informatie over, neem dan contact op.

Heeft u al een dampp-chaser? Kijk hier voor de accessoires.

Een andere en goedkopere optie voor het onderhouden van uw piano in de zomermaanden is het plaatsen van een ontvochtiger in de ruimte. Zet dit apparaat niet te dicht bij uw instrument of andere houten meubels, laat er minstens een meter tussen zitten. Het apparaat haalt namelijk vocht uit de lucht en de lucht die hij teruggooit is heel droog. Die droge luchtstroom wilt u niet bij uw piano of houten meubel hebben. In de hoek van de kamer of achter de bank is doorgaans een mooie plek voor een ontvochtiger. 

Piano carpet 

Nog een korte tip in verband met vloerverwarming, omwille van de koude zomerdagen of -nachten: vloerverwarming heeft als voordeel dat het constante warmte geeft. Alleen de warmte trekt wel omhoog door het instrument, wat weer nadelig is. Plaats uw piano of vleugel op speciaal carpet of kleed. Het carpet leidt de warmte om, ideaal dus!

Hoe kan Oostendorp Muziek u helpen?

Bij aankoop van een akoestische piano of vleugel krijgt u een hygrometer cadeau. Hiermee kunt u de temperatuur en luchtvochtigheid zelf in de gaten houden. Op uw orderbevestiging staat wat de beste waardes zijn voor uw instrument. Komt de luchtvochtigheid daarbuiten en heeft u vragen? U kunt altijd bellen voor advies. Elke situatie is anders en kan om een unieke oplossing vragen!