Ontvang tot wel 30% korting op verschillende producten tijdens de voorjaarsactie!


Yamaha C3

Yamaha C3 vleugel

Yamaha C3 is een van de bekendste vleugels uit de recente geschiedenis. Deze Yamaha vleugel is onderdeel van de C-serie waar ook onder andere de Yamaha C5 en Yamaha C7 deel van uit maken. De letter C in de type-aanduiding staat voor Conservatoire, de vleugels uit deze serie zijn dus uitermate geschikt voor professioneel gebruik. Een Yamaha C3 vleugel is erg gewild op de markt voor tweedehands vleugels, daarom hebben wij ze niet altijd in ons assortiment.

Bekijk Yamaha C3 vleugels

De Yamaha C3 vleugel is een iconisch instrument en is veelvuldig gebruikt door muziekscholen en conservatoria. Yamaha heeft deze serie vernieuwd, de vernieuwde serie heet de CX-serie. Deze serie heeft Oostendorp Muziek ook in het assortiment. Naast nieuwe Yamaha vleugels heeft Oostendorp Muziek ook tweedehands Yamaha vleugels in huis.

Veelzijdige klank

De laatste C3 vleugels hebben een lengte van 186 centimeter. Deze lengte zorgt voor een rijke klank die vol is van detail. Het voordeel van een lange vleugel is dat er meer ruimte is voor de klank en er bovendien een grotere zangbodem in zit. Op een grotere zangbodem zitten langere snaren, dit resulteert in een betere klank die overweldigend overkomt. De klank van een C3 is helder, zoals van Yamaha valt te verwachten, maar ook warm. Hierdoor zijn C3 vleugels geschikt voor vrijwel elke muziekstijl en hebben deze vleugels een groot aantal liefhebbers.

Perfect op elkaar afgestemd

Yamaha C3XEen C3 van Yamaha is in perfecte verhouding, alle materialen zijn precies op elkaar afgestemd, dit voor een optimale klank. Dat is ook de reden dat de C3 alom wordt geroemd door muzikanten, de perfecte verhouding van klank en speelaard. Een C3 heeft een lichte, prettige aanslag die zich uitstekend leent voor stukken die snelle repetitie van noten in zich hebben. De aanslag van een C3 is nauwkeurig, dit zorgt ervoor dat het makkelijk is om te wennen aan deze vleugel.

De C-serie is sinds 2012 opgevolgd door de CX-serie. Deze serie is een waardig opvolger van de iconische C-serie. Deze nieuwe serie is ontwikkeld in lijn met de beroemde CFX-concertvleugel. De CX-serie heeft een vernieuwde zangbodem en andere hamers ten opzichte van de C-serie. Ook zijn de snaren voor de discant vernieuwd, dit voor een beter sustain van de hoge tonen.

Geschiedenis Yamaha C3

Yamaha werd in 1889 opgericht door Torakusu Yamaha. In 1902 werd de eerste vleugel gebouwd. Meer dan 100 jaar later is Yamaha de grootste instrumentenbouwer ter wereld. De eerste C3 vleugel werd in 1967 gebouwd. Deze serie is dus decennia lang in productie geweest. Gedurende deze periode zijn er wel dingen veranderd aan de modellen die werden geproduceerd. De oudere modellen tot 1990 zijn gebouwd waren namelijk 3 centimeter korter dan de latere modellen. Ook is toen het mechaniek verder verbeterd en is er gekozen om de klank wat te veranderen.

De klank is na 1990 wat meer Europees geworden, daarmee wordt bedoeld dat de klank warm en rond is. Dit is gerealiseerd door het frame opnieuw te ontwerpen en verschillende veranderingen toe te voegen aan de zangbodem. Zo zijn de bruggen op de zangbodem verbeterd. Een brug zit vastgemaakt aan de zangbodem en geeft de trilling van de snaren door aan de zangbodem. Ook is het toetsbeleg van de witte toetsen veranderd naar synthetisch ivoor. Deze toetsen hebben meer grip en reflecteren het licht minder, dankzij de matte toplaag. Ander belangrijk punt is dat de oudere modellen, van voor midden jaren ‘70, gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen dan de modellen erna. De leeftijd van een Yamaha C3 is te achterhalen aan de letter die na de type-aanduiding is geplaatst. Deze geeft aan in welke periode de desbetreffende vleugel is geproduceerd.

Na 45 jaren in productie te zijn geweest, is de C-serie van Yamaha in 2012 opgevolgd door de CX-serie. Deze serie gaat verder waar de C-serie gebleven is en bouwt verder op de ervaring en kennis die is opgedaan bij de productie van haar voorganger.

rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg