Roland FP-30 vs. FP-60

Roland FP-30X vs. FP-60X

Roland is één van de meest populaire merken als het aankomt op digitale toetsinstrumenten. In dit artikel gaan twee populaire digitale stage piano’s vergeleken worden: de Roland FP-30X en Roland FP-60X. Voorheen waren dit de FP-30 en FP-60, maar in 2021 zijn de instrumenten vernieuwd waardoor de productnaam iets veranderd is.

De Roland FP-30X is verkrijgbaar in het zwart en wit en kost circa €675,- (actuele prijs onderaan de pagina). De Roland FP-60X is de uitgebreidere versie van de FP-30, is verkrijgbaar in dezelfde kleuren en kost €1.095,-. Maar welke van deze twee instrumenten is de beste keuze? Lees het op deze pagina!


Roland FP-30 vs. FP-60: Hoe was het eerst?

Nu de FP-30 vervangen is voor de FP-30X en de FP-60 voor de FP-60X, is het goed om te beginnen met wat er veranderd is. Allereerst hebben beide instrumenten de mogelijkheid gekregen Bluetooth Audio vanaf je telefoon op de Roland af te spelen. Daarnaast is de sound engine verbetert, zijn er meer klanken aanwezig en is de polyfonie verhoogt.

Roland FP-60X vs. FP-30X: Wat zijn de overeenkomsten?

Van de buitenkant hebben de instrumenten aardig wat overeenkomsten. Natuurlijk hebben de instrumenten 88 toetsen, maar beide instrumenten hebben zelfs hetzelfde klavier, namelijk: het PHA-4 klavier. Deze toetsen hebben een ivoren bovenlaag, wat extra grip geeft tijdens het spelen.

Aan de binnenkant zijn er ook overeenkomsten, zo hebben de instrumenten dezelfde toongenerator. Deze heet de SuperNATURAL Piano Sound, die bekend staat om de uitmuntende en realistische sound. Beide instrumenten beschikken over Bluetooth en de polyfonie van de instrumenten is 256.

Roland FP-30X vs FP-60X: Wat zijn de verschillen?

Het grote verschil tussen de instrumenten zit in het aantal mogelijkheden. Zo heeft de FP-60X maarliefst 358 verschillende klanken, waar de FP-30X er maar 56 heeft. Daarnaast heeft de FP-60X als extra aansluiting een MIC 1, dit biedt dus de mogelijkheid om een microfoon aan te sluiten.

Ook heeft de FP-60X betere speakers, met een vermogen van 2 x 13 Watt tegenover 2 x 11 Watt van de FP-30X. Het bijgeleverde sustainpedaal is ook van een iets hogere kwaliteit, namelijk het DP-10 pedaal in plaats van het DP-2 pedaal.

Conclusie: Roland FP-30X vs. FP-60X

Het prijsverschil is duidelijk terug te zien bij de mogelijkheden van de piano. De Roland FP-30X is een goede stagepiano, maar de Roland FP-60X biedt veel meer mogelijkheden. Denk hierbij aan de extra klanken, betere speakers en de microfoon aansluiting. Bent u benieuwd hoe de instrumenten in het echt klinken? Kom langs in de showroom en probeer de instrumenten zelf!

Plan hier een winkelafspraak

rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg