NU: Zomervoordeel weken | Tot wel 30% korting


Piano of vleugel stemmen

Piano stemmen

Het piano laten stemmen betekent dat de spanning van de snaren wordt aangepast om elke noot in overeenstemming te brengen met de standaard toonhoogte, meestal 440 Hertz. Dit proces vereist vaardigheid, gehoor en kennis van muziektheorie. Door de stemhamers op de juiste plaats op de snaren te plaatsen en ze voorzichtig te draaien, kan de pianostemmer de spanning verhogen of verlagen totdat de gewenste toonhoogte is bereikt. Een ervaren pianostemmer luistert naar de klank van elke noot en past de spanning eventueel aan. Naast het aanpassen van de toonhoogte, kan de pianostemmer ook andere aspecten van de piano controleren en aanpassen, zoals de stabiliteit van de stemming en de gelijkmatigheid van de toonhoogtes over het hele klavier. Het wordt aanbevolen om een piano minstens één keer per jaar te laten stemmen, vaker indien nodig.

 

Een goed klimaat is niet alleen goed voor de stemming, maar staat ook positief voor het totale onderhoud en duurzaamheid van uw instrument. Hoe stabieler de luchtvochtigheid, hoe stabieler het instrument blijft. 

Hulpmiddelen

Een hygrometer is een goed hulpmiddel om de relatieve luchtvochtigheid (RLV) te meten. De RLV wordt uitgedrukt in procenten. Hierbij gaat het er vooral om dat deze zo min mogelijk schommelt en dat extremen worden voorkomen.. Als dit zich voordoet kan gekozen worden voor een luchtbevochtiger om de omgeving vochtiger te maken en/of een luchtontvochtiger om de omgeving droger te maken. Gebruik een ontvochtiger alleen als de RLV langdurig extreem hoog is (>70%). 

Bij vloerverwarming die met hoge temperaturen werkt raden we altijd aan een pianocarpet te gebruiken. Met dit hitteschild blijft de piano beschermd tegen opstijgende warmte van de vloerverwarming.

Een Piano Life Saver (Dampp Chaser of PLS) helpt met het stabiliseren van de RLV in de piano of onder vleugel. Meer informatie over deze systemen vindt u op onze website.

Tips

 • Plaats de piano of vleugel op een plek waar de temperatuur en luchtvochtigheid stabiel zijn. Vermijd plaatsen in de buurt van ramen of deuren waar temperatuurschommelingen en tocht kunnen optreden.
 • Plaats de piano niet in de rechtstreekse straling van een kachel of radiator (minimaal 1 meter afstand).
 • Plaats de piano niet op het type vloerverwarming dat werkt met hoge temperaturen. 
 • Het gebruik van een airco maakt de RLV lager 
 • Ventileren in de winter maakt de lucht in huis droger
 • De temperatuur tijdelijk verlagen (bijvoorbeeld ‘s nachts) verhoogt de RLV
 • Gebruik een luchtbevochtiger als de luchtvochtigheid te laag is. Dit is vooral belangrijk in de wintermaanden wanneer de lucht binnenshuis vaak droger is. Wij raden voor het bevochtigen van de lucht een luchtwasser (zoals de Venta LW25) aan.

Door deze tips te volgen, kunt u de ideale omstandigheden creëren voor uw piano of vleugel en ervoor zorgen dat het instrument in optimale conditie blijft. Bijkomend voordeel: dit is niet alleen beter voor de stemming, maar ook voor het speelmechanisme van uw piano.

Bekijk hier alles rond klimaatbeheersing.

Tarieven en het maken van een stemafspraak

Klik HIER voor het maken van een stemafspraak en om de actuele tarieven te bekijken.

Wat zijn de voordelen van een piano stemmen?

Enkele voordelen van het laten stemmen van uw piano zijn hieronder beschreven:

 • Optimale geluidskwaliteit: door de piano regelmatig te laten stemmen, behoudt de piano zijn optimale geluidskwaliteit. Elke noot klinkt dan zuiver en in harmonie, dit is essentieel voor een fijne speelervaring.
 • Behoud van waarde: een goed onderhouden piano behoudt zijn waarde. Regelmatig stemmen en onderhoud dragen bij aan de levensduur en waarde van de piano.
 • Muzikaal plezier: een gestemde piano biedt meer muzikaal plezier voor de speler en ook het eventuele publiek. De juiste toonhoogtes en harmonieën maken het spelen van stukken plezieriger en zorgen voor een betere luisterervaring.
 • Behoud van speelbaarheid: naast het stemmen kan een pianostemmer ook kleine aanpassingen doen om de speelbaarheid van de piano te verbeteren. Zo kan de aanslag van het klavier dan prettiger aanvoelen en zorgen voor een fijne speelervaring.

Bent u geïnteresseerd in het laten stemmen van uw piano? Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Tips

Hieronder zijn een aantal tips beschreven die u kunnen helpen, om uw piano in optimale conditie te blijven.

 • Plaats de piano of vleugel op een plek waar de temperatuur en luchtvochtigheid stabiel zijn. Vermijd plaatsen in de buurt van ramen of deuren waar temperatuurschommelingen en tocht kunnen optreden.
 • Vermijd plaatsing in de directe straling van een kachel of radiator (minimaal 1 meter afstand).
 • Plaats de piano niet op het type vloerverwarming dat werkt met hoge temperaturen.
 • Het gebruik van een airco verlaagt de relatieve luchtvochtigheid (RLV).
 • Ventileren in de winter kan de lucht in huis droger maken.
 • Het tijdelijk verlagen van de temperatuur (bijvoorbeeld 's nachts) kan de RLV verhogen.
 • Gebruik een luchtbevochtiger als de luchtvochtigheid te laag is, vooral belangrijk in de wintermaanden. Een luchtwasser zoals de Venta LW25 wordt aanbevolen voor het bevochtigen van de lucht.

Hoe wordt een piano gestemd?

Het stemmen van een piano is eenvoudig gezegd de spanning van de snaren corrigeren. Dit kan ervoor zorgen dat alle combinaties van tonen goed samen klinken en de tonen die 2 of 3 snaren hebben zonder zweving klinken. Als een piano net gestemd is klinkt zij op haar mooist, rustig en in balans. Alle eigenschappen komen goed tot hun recht. De gespeelde muziek klinkt zoals de pianist het in zijn/haar hoofd heeft. Hiernaast is er nog sprake van de “absolute” toonhoogte: om samen te kunnen spelen met andere instrumenten en muziekopnames is er de internationale afspraak dat de A boven de centrale C gestemd wordt op een toonhoogte van 440 Hertz. Bij het ontwerp van (moderne) piano's is rekening gehouden met deze toonhoogte, zodat het instrument optimaal klinkt wanneer zij op deze toonhoogte gestemd is. Overigens is het zo dat een piano niet heel vals hoeft te klinken als deze lange tijd niet is gestemd, maar het kan wel zijn dat de toonhoogte van de hele piano is gezakt. De piano kan dan een (gedeelte van een) toon te laag staan.

Hoe vaak laten stemmen?

In huis is het ’s zomers vochtiger en ’s winters droger. De piano volgt dit patroon. Het gevolg hiervan is dat de spanning van de snaren in de winter wat lager is en in de zomer wat hoger. Eigenlijk ontstemt een piano dus voortdurend. Om deze reden adviseren wij een piano 2 keer per jaar te laten stemmen. Op die manier worden seizoensschommelingen dan door het stemmen steeds gecorrigeerd, wat resulteert in een piano die zo goed mogelijk “op stemming” blijft. Een kritische pianist zal de piano misschien vaker laten stemmen. Wilt u graag uw piano laten stemmen?

Als een piano langere tijd niet gestemd is of als deze verhuisd is van een ruimte met een afwijkende RLV – bijvoorbeeld van een vochtige woning naar een droge – kan de stemming zover afwijken van de standaard (440 Hertz) dat de spanning van de snaren ingrijpend aangepast moet worden. Het kan zijn dat hiervoor de pianostemmer wat meer tijd nodig heeft of een tweede keer langs moet komen.

Het ideale klimaat voor een piano?

Het is belangrijk om uw piano of vleugel op een goede plek te plaatsen. Vermijd plekken met extreme temperatuur- en luchtvochtigheid veranderingen of tocht en plaats het instrument dus liever niet in de buurt van ramen of deuren die openstaan. De relatieve luchtvochtigheid (RLV) moet tussen de 45% en 60% liggen. Dit om te voorkomen dat het hout te veel krimpt of uitzet en om schade aan de snaren en andere onderdelen te voorkomen. Als de RLV langdurig te hoog is, kan roest- en schimmelvorming optreden of kunnen houten onderdelen verspochten. Als de RLV langdurig laag is, kan het hout of de verlijming hiervan op diverse plekken gaan scheuren. De zangbodem is kwetsbaar en gevoelig voor blootstelling aan een periode van langdurige lage luchtvochtigheid. Deze genoemde effecten doen zich vooral voor als de schommelingen in RLV erg groot zijn Een piano die recent in een nieuwe omgeving wordt geplaatst, bijvoorbeeld bij aanschaf of huur, zal moeten acclimatiseren. Deze periode kan een behoorlijke impact hebben op de stemming van het instrument. Het advies is daarom ook zo’n 8 weken na de plaatsing van de piano een stembeurt in te plannen.

Waarom laten stemmen?

Simpelweg omdat een valse (ontstemde) piano niet prettig klinkt. Daarom adviseert Oostendorp Muziek om minimaal één keer per jaar de piano te laten stemmen. De voornaamste reden dat een piano ontstemt is de verandering in de luchtvochtigheid (RLV). Door veranderingen van de RLV krimpt het hout van de piano of zet het uit, waardoor de spanning van de snaren verandert. Het gevolg is dat de toonhoogte dan verandert.

Diensten

Bij Oostendorp Muziek bieden we een breed scala aan diensten voor piano liefhebbers. Of u nu op zoek bent naar dagverhuurvan een piano, wilt investeren in een inbouw silent systeem om stil te spelen, of overweegt om uw piano of vleugel te verkopen. Onze ervaren pianostemmers zorgen voor het stemmen van uw piano of vleugel, terwijl ons transport team u kan helpen met het verhuizen van uw instrument naar een nieuwe locatie. Ook voor reparaties en onderhoud bent u bij ons aan het juiste adres. Daarnaast bieden we verhuur van digitale piano’s en vleugels voor speciale gelegenheden.

Contact opnemen

Heeft u een piano die niet zo prettig klinkt? Dan kunt u een afspraak maken via onze website of bellen met onze klantenservice. Door op de groene button hieronder te klikken kunt u ook gelijk een afspraak maken om uw piano te laten stemmen.