U bent van harte welkom: het liefst op afspraak

Yamaha P-45 vs Roland FP30

Yamaha P45 vs Roland FP30X

Yamaha en Roland zijn twee toonaangevende merken als het aankomt op de digitale piano. De populairste series zijn bij Yamaha de P-serie en Roland de FP-serie, beide series bestaan uit vier verschillende stagepiano’s. De Roland FP-30 is volgens Roland al ruim 150.000 keer verkocht en heeft in 2021 een upgrade gehad. Wat er veranderd is? Onder andere meer sounds, een hogere polyfonie en meer mogelijkheden dan bij de voorganger.

De Yamaha P45 is de instap-digitale piano van het merk en kost circa €400. De Roland FP30X zit in een segment hoger en kost ongeveer €675. Maar welk van deze instrumenten is voor u het meest geschikt en daarmee de beste keuze? Lees het op deze pagina!

De overeenkomsten: FP30X vs P45

Beide instrumenten hebben een 88 toetsen tellend klavier met gewogen en aanslaggevoelige toetsen, wat verwacht mag worden van een digitale piano. Dankzij de Ivory touch laag op de toetsen van de Roland FP30X voelen deze toetsen realistischer aan, de toetsen van de P45 voelen wat meer als plastic aan.

Qua omvang verschillen de instrumenten weinig, beide instrumenten zijn 130 centimeter breed, 15 centimeter hoog en ongeveer 30 centimeter diep. De FP-30X weegt wel 3,5 kilo meer dan de P45, die 11,5 kilo weegt.

Verschillen: Roland FP-30X vs Yamaha P45

Dan naar de verschillen tussen de instrumenten, waar de grootste verschillen in het aantal mogelijkheden zitten. Zo is het mogelijk om op het instrument van Roland muziek op te nemen in MIDI en audio, bij de P45 is dit helemaal niet mogelijk. Ook heeft de FP-30X veel meer klanken, dit instrument heeft namelijk 56 verschillende sounds waar de P-45 er maar 10 heeft. Daarnaast heeft de FP-30 meer aansluitingen voor bijvoorbeeld pedalen dan de P-45.

Het geluid: P45 vs FP30

Het geluid van de instrumenten is natuurlijk ook van belang. De toongenerator van de P-45 is de AWM stereosampling en die van Roland SuperNatural Piano Sound. Hiervan staat de tweede bekend om de meer realistische klanken. Ook heeft de P-45 een veel lagere polyfonie (64 vs 256), het instrument van Yamaha kan dus veel minder verschillende tonen tegelijk laten horen. Het geluid komt uiteindelijk natuurlijk uit de ingebouwde speakers, het vermogen van de P-45 is 2x6 Watt en de FP-30X heeft 2 speakers van samen 22 Watt.

Conclusie: Yamaha P-45 vs. Roland FP-30X

Welk van deze instrumenten presteert het beste? Dat is ongetwijfeld de Roland FP-30X. Dit mag gezien de prijs ook geen verrassing zijn. Maar is het de hogere prijs ten opzichte van de P-45 waard? Wat ons betreft wel. Waar de P-45 echt alleen geschikt is voor mensen die net beginnen met pianospelen is de FP-30X ook nog steeds leuk voor de gemiddelde pianospeler. Beide instrumenten zijn dus geschikt om op te leren pianospelen, maar de Yamaha P-45 bent u waarschijnlijk sneller op uitgekeken.

Winkel afspraak plannen

Kooptip: Op maat gemaakte standaard voor P-45 en FP-30X

Wij hebben iets te bieden dat niemand anders te bieden heeft, namelijk een op maat gemaakte pianostandaard voor een super scherpe prijs. Naast de mooie look die het instrument hierdoor krijgt geeft het ook meer stevigheid tijdens het spelen. Bekijk hieronder de verschillende producten!

rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg