Banner-Marc-aanpassingen-Henk-v6-klein

Elektrische Gitaar

vrijdag 23 september 2011 13:12

Elektrische gitaar

Reizende muzikant? Bescherm je elektrische gitaar met een flightcase
Door hun vaak massieve body en flinke laag lak zijn elektrische gitaren minder gevoelig voor vocht dan akoestische gitaren. Dit betekent niet dat ze er helemaal niet gevoelig voor zijn. De toets en soms ook de hals, worden niet altijd gelakt. De hals kan in extreme gevallen dus krom gaan trekken. Bovendien worden elektrische gitaren vaak op het podium en in oefenruimtes gebruikt, waarbij ze veel vervoerd worden. Wij adviseren actieve muzikanten daarom altijd een flightcase bij de gitaar aan te schaffen. Zo blijft hij heel en bovendien in tune. Bekijk onze flightcases.

Houd snaren en toets langer mooi
Zweet 'bijt' door zijn zuurgraad in het materiaal van de snaren en de toets, hierdoor gaan snaren soms roesten en worden ze dof. Na een oefensessie of optreden is het dus belangrijk om je gitaar na het spelen af te nemen met een vochtige doek en vervolgens te behandelen met Fast Fret.
Elixir snaren hebben een speciale coating waardoor ze extra lang mee gaan.

Elke drie maanden een poetsbeurt
Deze klus kan goed gecombineerd worden met het vervangen van de snaren. Neem met een beetje citroenolie op een doekje het fretboard af. Kras desnoods met een plastic lineaal aangekoekt vuil weg en wrijf voorzichtig met wat staalwol (4 x 0) over de frets. Hierna eventueel behandelen met Fast Fret.

Livemuzikanten opgelet: voorkom ongelukken, gebruik straplocks
De nachtmerrie van elke gitarist; tijdens een live-optreden schiet de strap los, je gitaar valt op het podium en de hals breekt. Meestal is uw instrument dan total loss. Gelukkig is deze nachtmerrie op een vrij simpele manier te voorkomen, door het gebruik van straplocks.

Wat zijn straplocks?
Standaard worden gitaren geleverd met normale strapschroeven. Je bevestigt de strap door de schroeven door de gaten aan elk uiteinde te halen. Straplocks zetten deze bevestiging op een slimme en gemakkelijke manier op slot. Het is te vergelijken met een gordel omdoen in de auto.
(illustratie toevoegen)
De normale schroeven worden bij het bevestigen van straplocks verwijderd en vervangen door speciale schroeven. Aan de uiteinden van de strap worden de (vaak metalen) locks bevestigd. Je schuift de locks langs de schroeven en je strap zit vast. Hoe swingend je optreden of oefensessie ook wordt, de nachtmerrie is verleden tijd. Vraag straplocks aan!

Basisonderhoud voor je elektrische gitaar

Boodschappenlijstje voor basisonderhoud:

  • citroenolie
  • doekje of oud katoenen shirt
  • Fast Fret
  • stemapparaatje of absoluut gehoor
  • extra setje snaren
  • plukje staalwol (4 x 0)
  • beschermplaatje voor de toets
  • setje schroevendraaiers
  • Muziekcentrum Oostendorp op de speeddial

Snaren vervangen
Een voor een
Sommige gitaristen verwijderen eerst alle snaren van de gitaar, maken hem schoon en zetten er dan weer nieuwe op. Opzich kan dit prima, maar voor de hals van de gitaar is het minder prettig. Vooral bij gebruik van een dikkere set snaren (0.13), waardoor er meer spanning op de hals staat. De hals is namelijk gewend aan deze spanning en is hierop afgesteld. Het is daarom verstandig om, ook als de toets en frets schoongemaakt moeten worden, de snaren een voor een te vervangen.

Vaste brug, string through body-systeem (makkelijk)
Het vervangen van de snaren is niet bij alle elektrische gitaren hetzelfde. Bij de string-through-body-systemen is het vrij eenvoudig. De nieuwe snaar gaat via de achterzijde door een gaatje naar de brug en komt dan bij de headstock terecht en kan vastgezet worden. Dit systeem komt veel voor bij Gibson gitaren (de Les Paul). Knip de overgebleven stukken snaar af met een tangetje.

(illustratie toevoegen)

Floyd Rose (moeilijk)
Bij een Floyd Rose is het mogelijk de gitaar heel precies te stemmen (finetunen), maar daaraan gaat
bij het vervangen van snaren wel een aardige klus vooraf. De bolletjes aan snaren moeten worden afgeknipt. De uiteinden van de snaren blijven klemmen in de zadeltjes, die worden vastgedraaid met een inbussleuteltje. Omdat een Floyd Rose-brug beweegbaar is, zit de meeste tijd in het stemmen en finetunen van de gitaar.

Tip 1: Trek even stevig aan de snaren om de rekbaarheid er wat uit te halen. Zet na een stembeurt vervolgens de locking nut weer vast en begin met fijnstemmen op de brug. Draai hiervoor aan de wieltjes. Houd de positie van de brug tijdens het stemmen goed in de gaten; hij moet evenwijdig zijn aan de body.

Tip 2: Bij het kiezen voor een andere set snaren kan de brug gaan hellen. De gitaar moet dan weer opnieuw worden afgesteld. Voor het zelf vervangen van de snaren zonder de brugpositie te veranderen is het dus van belang om dezelfde dikte snaren aan te houden. Moet er een andere set snaren op? Muziekcentrum Oostendorp stelt uw gitaar opnieuw voor je af.

(illustratie toevoegen)

Stemmechanieken
Het kan voor komen dat de stemmechanieken te stroef of te losjes draaien, de gitaar is daardoor bijna niet te stemmen of ontstemt te gemakkelijk. Aan de zijkanten van elk mechaniek zit een klein schroefje, door deze aan te draaien verandert de weerstand.

(illustratie toevoegen)

Frets
Enthousiaste gitaristen die hun instrument veel gebruiken kunnen dit tegenkomen; slijtage op de frets. De frets kunnen door ons worden bijgeslepen, gevlakt of worden vervangen. Doe dit niet zelf, het hout van de hals kan hierdoor beschadigen.

Hoor je tijdens het spelen af en toe geratel bij de frets, de zogenaamde fretbuzz? Breng ons een bezoekje. Mogelijk moet de gitaar opnieuw afgesteld worden.

Potmeters
De meeste gitaren hebben twee of meer potmeters; de draaiknoppen voor volume en tone (helderheid). Soms kraken ze wanneer er aan gedraaid wordt. Draai in dat geval een aantal keer aan de knoppen. Verdwijnt het kraakgeluid niet? Breng je gitaar naar onze specialist.

Ook kan het gebeuren dat een potmeter los gaat zitten. Bij sommige gitaren zit er een klein schroefje aan de zijkant van de knop, draai deze even aan met een smalle, platte schroevendraaier en hij zit weer vast.

Elementen/pickups
Nieuwe pickups installeren (moeilijk)
Pickups zijn er in veel soorten en maten, single coils, humbuckers, soapbars, passief en actief. Bij aanschaf van nieuwe pickups zit altijd een instructie voor installatie. Heeft u een soldeerboutje? Dan kunt u uw gitaar zelf voorzien van nieuwe pickups. Deze klus is ook voor ons geen probleem, kom gerust langs voor advies.

Batterij vervangen (makkelijk)
Actieve elementen, zoals die van EMG en Seymour Duncan, maken gebruik van een batterij. Raakt deze leeg, dan begint de gitaar minder mooi te klinken. Gelukkig maakt een actief element gebruik van een gewoon 9 Volt- blokje. Schroef de achterzijde van de gitaar los en vervang de batterij.

Tip: laat bij deze gitaren nooit het snoer in de gitaar zitten als hij niet wordt gebruikt. De batterij loopt dan leeg. Neem bij live-gebruik altijd een extra batterij mee of vervang hem van te voren.

Afstellen
De afstand van de snaren tot het fretboard noemen we de ‘actie’. Elke gitarist heeft voorkeur voor een bepaalde actie. Een lage actie speelt licht en is geschikt voor soleren of rustig spel, een hoge actie is prettig voor ritmegitaar. Ook de sound verschilt per actie. Ga dus goed na wat je eigen persoonlijke voorkeur is. Door het bijstellen van de bolling van de hals, de hoogte van de brug en eventueel topkam kunnen we de actie van uw gitaar veranderen.

Intoneren
Bij een goed geïntoneerde gitaar zijn alle noten op de hals zo zuiver mogelijk. Controleer zelf of je gitaar goed geïntoneerd is door eerst een flageolet te spelen boven de twaalfde fret, en daarna dezelfde snaar in het twaalfde vakje in te drukken en aan te slaan. Als het goed is, heeft deze noot exact dezelfde toonhoogte als de flageolet. Door de brugzadeltjes te verschuiven kunnen wij een valse gitaar weer zuiver maken.

Ik heb een vraag
Ik wil een onderhoudsbeurt aanvragen

 

Muziekcentrum Oostendorp Stationsweg 1 Wezep Gelderland 038-3762954
https://www.oostendorp-muziek.nl 9,4 10 1918