Banner-Marc-aanpassingen-Henk-v6-klein

Gitaar voor beginners

vrijdag 23 augustus 2013 13:15

Gitaar voor beginners

Als muziekwinkel krijgen wij regelmatig de vragen: Wat is een goede gitaar voor beginners? En wat kost een gitaar voor de beginnende gitaris? In dit artikel helpen wij u graag een handje op weg in de zoektocht naar een kwalitatief goede, doch betaalbare gitaar. 

Wat kost een gitaar voor een beginnende gitarist?

Een beginnende gitarist die nog niet zeker weet dat het bespelen van een gitaar wel de juiste keuze is, is in principe goed af met een van de goedkopere gitaren. De gitaar doet waar het voor gemaakt is en produceert over het algemeen een aardige klank.

Wanneer u er zeker van bent dat het gitaarspel uw nieuwe hobby is dan kunt u altijd nog over gaan op een duurder model. Uw eerst gitaar kunt u dan mooi gebruiken tijdens vakanties of tijdens een dagje aan het strand.

De goedkoopste klassieke gitaren van het merk Stagg koopt u al vanaf € 79,00. Het merk Martinez beschikt over een aantal mooie beginners gitaren vanaf € 139,00. Uiteraard zijn er ook diverse Western gitaren en elektrische gitaren verkrijgbaar vanaf € 129,00.  

Drie soorten gitaren

In grote lijnen zijn er drie soorten gitaren: twee soorten akoestische gitaren en de elektrische gitaar. De akoestische gitaren onderscheiden zich in de Spaanse modellen met nylon snaren en Western gitaren met stalen snaren. 

Spaanse gitaar

De Spaanse gitaar, ook wel nylon gitaar of klassieke gitaar genoemd. Is het oudste model gitaar, waarvan alle andere modellen zijn afgeleid. Deze gitaar is te herkennen aan de typische ronde vormen van de klankkast en aan het feit dat de snaren van nylon gemaakt zijn. Het lijkt alsof de laagste (dikste) snare van metaal gemaakt zijn. De kern is echter van kunstof. Deze nylon snaren geven een warm en zacht geluid en wordt normaal gesproken met de vingers bespeeld. 

Western gitaar

De steelstring of western gitaar is een akoestische gitaar met stalen snaren. Deze gitaar is uitermate geschikt voor de singer-songwriter, country, pop en bluesmuzikant. Een goede keuze dus voor de beginnende gitarist die akoestische liedjes wil spelen en zichzelf of andere wil begeleiden op de gitaar. Vaak wordt deze gitaar met behulp van een plectrum bespeeld. De klankkast van de Westerngitaar is over het algemeen wat groter dan de Spaanse gitaar en beschikt over wat 'vierkantere' vormen met afgeronden hoeken. Deze gitaren zijn wat luider qua klank en je hoort duidelijk dat het om een gitaar met metalen snaren gaat. 

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar heeft net zoals de Western gitaar stalen snaren. De body van deze gitaren zijn kleiner en niet hol van binnen. Het volume van deze gitaar wordt gemaakt met behulp van een versterker. Als beginnende gitarist kun je daarom het beste een mooi starterspakket kopen, zoals de Entrada Elektrische gitaarset. Je bent dan meteen voorzien van de meest belangrijke onderdelen.

De elektrische gitaar is geschikt om mee in een band te spelen. Je speelt dan onder andere pop, jazz, rock en blues. Het geluid van een elektrische gitaar is veelzijdig. Het is mogelijk om zowel een warm geluid te producten voor bijvoorbeeld jazz stukken, maar ook een stoer rockgeluid. Dit hangt af van de instellingen en het gebruik van pedalen. 

Advies nodig?

Heeft u na het lezen van deze uitleg nog vragen? Dan bent u van harte welkom in de winkel te Wezep. Onze verkoopadviseurs staan u graag te woord. Ook telefonisch op 038-376 2954 en per e-mail zijn wij bereikbaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van advies.

 

 

Muziekcentrum Oostendorp Stationsweg 1 Wezep Gelderland 038-3762954
https://www.oostendorp-muziek.nl 9,4 10 1918