U bent van harte welkom: het liefst op afspraak

Roland FP-90X vs. Yamaha P-515

Yamaha P-515 vs. Roland FP-90X

Yamaha en Roland zijn al jarenlang twee grote spelers als het aankomt op de digitale piano. De Yamaha P-serie en Roland FP-serie zijn beide de stagepiano-serie van de merken, waarvan de P515 en FP-90 de meest luxe uitvoeringen zijn.

De Yamaha P-515 is uitgebracht in 2018 en kost ongeveer €1450,-. De Roland FP-90 is in 2021 verbeterd en kreeg een nieuwe naam: De Roland FP-90X. Het vernieuwde instrument heeft een prijskaartje van ongeveer €1799,-. Maar wat zijn de verschillen tussen deze digitale piano’s en welke van de twee is de beste optie? Lees het op deze pagina!


De overeenkomsten: FP-90X vs. P-515

Zoals verwacht mag worden beschikken de beide instrumenten over een klavier met 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Het klavier van Roland heet het PHA-50 klavier en de Yamaha beschikt over het Natural Woord X klavier. Deze klavieren hebben veel overeenkomsten, zo zijn ze allebei van houd gemaakt en is er een ivoren toplaag zodat deze zo veel mogelijk voelen als ‘echte’ pianotoetsen.

De omvang en het uiterlijk van de instrumenten hebben ook veel overeenkomsten, de afmetingen zijn vrijwel gelijk en het gewicht van beide instrumenten is om en nabij de 22 kilo. Zoals op de afbeelding bovenaan te zien is de interface ook vrijwel gelijk.

Verder hebben beide instrumenten een polyfonie van 256 en is het bij beide instrumenten mogelijk om het spel op te nemen.

De verschillen: P-515  vs. FP-90X

Om te beginnen heeft de Yamaha iets meer verschillende klanken, namelijk 538 versus de 362(waarvan 20 piano) van de Roland. De Yamaha heeft onder andere samples van de Bösendorfer Imperial en Yamaha CFX gebruikt. Beide piano’s hebben verschillende effecten en met de Roland Piano Designer is het geluid volledig aan te passen naar eigen smaak.

De speakers van de FP-90X hebben iets meer vermogen, namelijk 2x25W+5W tegenover de 2x15W+5W) van de Yamaha P-515. Met de 3-Band Equalizer van Roland is het mogelijk om het geluid aan te passen aan de ruimte waar u speelt.

De aansluitingen zijn veelal hetzelfde, maar de Roland heeft als extra nog een Mic input. Beide instrumenten beschikken over Bluetooth.

Conclusie: Roland FP-90X vs. Yamaha P-515

Nu naar het belangrijkste: welk van de instrumenten is de beste keuze? De Roland FP-90X heeft als er enkel naar de specificaties een klein voordeel ten opzichte van de Yamaha P-515. Maar het belangrijkste is welk van de klanken uw voorkeur heeft. Beide instrumenten hebben kwalitatief goed geluid, maar welk geluid het mooiste is hangt af van persoonlijke voorkeur. Daarom raden wij altijd aan om een instrument zelf te proberen. Wilt u persoonlijk advies bij de zoektocht naar een nieuw instrument? Maak dan via onderstaande button een afspraak met één van onze adviseurs!

Winkel afspraak maken

rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg